Temperaturerna som rört sig kring 40 grader har nu sjunkit, uppger Meteorologiska institutet. Ett lågtryck över Storbritannien ger Centraleuropa svalare luftströmmar. Även i södra Europa sjunker temperaturen till normala högsommarnivåer kring 30 grader.

I Kroatien som drabbats av skogsbränder får man ännu vänta några dagar innan de onormalt höga temperaturerna på cirka 30–35 grader börjar sjunka.

Ny värmebölja

Enligt den jourhavande meteorologen Tuomo Bergman brukar den värsta hettan i södra Europa normalt infinna sig i början av augusti, vilket innebär att en ny värmebölja mycket väl kan vara att vänta.

– När ett lågtrycksområde förflyttar sig från Storbritannien är ett annat redan på väg, det vill säga hindrar det ännu inte att temperaturerna stiger. Men efter det är allt möjligt, Saharas klimat närmar sig.

I Spanien uppmättes alla tiders värmerekord förra veckan då det var nästan 47 grader varmt. Bergman utesluter inte att temperaturerna stiger över 47 grader om en ny värmebölja sveper över Europa i augusti.

Inofficiella mätresultat visar att temperaturen låg på 51 grader i Spanien på 1800-talet, säger Bergman. Resultatet räknas ändå inte med i officiell väderstatistik på grund av de mätare som användes under tidsperioden.

I Finland har man i sommar inte behövt befatta sig med värmeböljor. Inte heller på andra håll i Nordeuropa har vädret varit särskilt varmt.

– Vi har stannat innanför kallare luftmassa. Nästan hela Nordeuropa har hamnat på den kallare sidan. I Centraleuropa har vädret varierat och i södra Europa har det varit ovanligt varmt, säger Bergman.