VIFK visade direkt från start att man inte tänkte ge gästerna från Uleåborg några chanser till poäng. Hemmalaget tryckte på direkt från avspark och skotten avlöste varandra.

Casper Källberg var nära att ge VIFK ledningen efter en kvart då han tryckte sig förbi mittbackarna och sköt. Men Mikko Siivikko i OTP:s mål fick kroppen i vägen.

VIFK radade upp, långskott, fina inlägg och kröp hela tiden närmare öppningsmålet.

Men det var OTP som var närmast att ta ledningen under den första halvleken. Mittbacken Ilari Antila stod felplacerad och Ville Valkama rann igenom till höger. Inlägget var perfekt men Ari-Pekka Mansikkamäki styrde bollen centimetrar förbi stolpen.

Efter gästernas farliga chans tappade VIFK fokus. Passningarna var dåliga, besluten dumma och farten försvunnen. I anfallet gjorde man det svårt för sig och körde oftast fast. Lagen gick till en mållös pausvila.

Andra halvlek
VIFK höjde tempot direkt i andra halvlek och efter endast 49 sekunder hade Jonas Pitkäkangas träffat ribban. Inom en minut hade VIFK två hörnor och trycket var totalt.

Henry Louko utgick då 25 minuter återstod och Ian Garrett kom in. Yttern visade direkt framfötterna och frispelade Källberg som satte bollen för långt framför sig.

I den 67:e minuten kom gästerna för första gången över halva plan med fler än en man och det märktes att OTP var trötta.

Men gästerna fick ändå en riktigt bra målchans i den 75:e minuten. Jyri Vääräniemi löpte ut till höger, drev in och sköt. Rasmus Aspholm slängde sig och stod för en riktig gamesaver.

Siivikko i gästernas mål stod för ett dussin parader och var utan tvekan matchens lirare.

Som kuriosa kan nämnas att VIFK vann hörnstatistiken 16-0 och skottstatistiken 19-7. Det här var VIFK:s första tappade poäng sedan den 28 maj, då förlorade de blåklädda 2-1 borta mot AC Kajaani.

Vasa IFK:s laguppställning (4-3-2-1): Rasmus Aspholm - Samba Sillah, Ilari Antila, Christian Ingo (v), Samuli Virtanen - Merhawi Birhane 72 min (Mustafa Maki), Tony Björk, Jonas Pitkäkangas - Aleksi Pöntinen, Henry Louko 64 min (Ian Garrett) - Casper Källberg.