I konservativa Bayern satsar Angela Merkels koalitionspartner CSU allt på samma kort – gränskontroller, mer övervakning och hårdare tag mot extremism.

När krögaren Norbert Imschloss kom till jobbet söndagen den 24 juli i fjol anade han inte att hans lilla kvartersrestaurang inom några timmar skulle vara omtalad i medier världen över. Och då inte för sin fläskkorv med mejram och kryddpeppar – utan som skådeplatsen för Tysklands första islamistiskt motiverade självmordsdåd.

Värden gick runt på uteserveringen och tog upp beställningar när han först lade märke till mannen som vankade av och an på gatan. Mannen satte sig, reste sig upp och gick, och slog sig ned igen.

– Jag frågade om han ville dricka något. Men han svarade inte, utan böjde sig ner under bordet, där han hade en ryggsäck. "Okej", tänkte jag, och gick in och ställde mig i baren. Det tog väl en fem, sex sekunder. Sedan small det.

Kort därpå badade uteserveringen i blåljus, medan marken färgades röd av blodet som sipprade ut mellan stenplattorna. Bland kullkastade stolar och bord låg 27-årige Mohammad Daleel, vars kropp trasats sönder av detonationen. Imschloss, som legat i militären, förstod direkt att det var en bomb som briserat.

Oerhört hög smäll

Den där söndagen i fjol hade Ansbachbon Claudia Frosch stämt träff med två väninnor för att ta ett glas. Hennes räddning blev att hon gick in en stund för att prata med Norbert Imschloss.

– Det var en oerhört hög smäll. Människor kom in, blodiga . . . Min bästa väninna hade ett stort sår på halsen, och hon hade inte ens märkt att hon var skadad, trots att blodet hade runnit ned på armen, säger hon.

Mohammad Daleel skadade femton människor, men tog inte livet av någon annan än sig själv. Dådet bidrog trots det till en högröstad diskussion om Tysklands inre säkerhet, som präglat det politiska samtalet i landet under året som gått. Debatten fick ny fart av lastbilsdådet mot en julmarknad i Berlin i december, då tolv människor dödades.

En av de tydligaste konfliktlinjerna har löpt mellan Angela Merkels CDU och partiets konservativa bayerska kusin CSU. CSU-ledaren Horst Seehofer var inte sen att pika förbundskanslern efter attentatet i Ansbach, med förnyade krav på hårdare säkerhetsåtgärder och skärpt migrationspolitik.

Statens kärnuppgift

Frågan om inre säkerhet har sedan dess blivit den viktigaste för partiet inför höstens val. Islamistisk terror ska bekämpas "kompromisslöst", potentiella säkerhetsrisker spärras in och gränserna säkras, enligt den "Bayernplan" som presenterades i måndags. Kursen sattes dock redan i januari, då ledande partiföreträdare samlades i ett gammalt kloster i Oberbayern för att enas om valteman. I maj utsågs den bayerske inrikesministern Joachim Herrmann till toppkandidat.

Att säkerställa befolkningens trygghet är statens kärnuppgift, långt viktigare än sociala skyddsnät och utbildning, enligt Andreas Schalk, som representerar CSU i det bayerska delstatsparlamentet.

– Om vi inte kan garantera att människor är skyddade förlorar de successivt förtroendet för politiken, och därmed får extrema politiska krafter vatten på sin kvarn, säger han.

Vill förbjuda burka

Schalk tar emot på sitt ljusa kontor några hundra meter från attentatsplatsen. Utöver konkreta säkerhetsfrågor vill Schalk prata om kultur. Tyskland får inte acceptera parallellsamhällen "som drar sig undan frihetliga värderingar", säger han.

Burka – ett heltäckande ytterplagg som varit föremål för en infekterad debatt i Tyskland det senaste året – ska förbjudas.

– Den som vill leva hos oss också måste också vilja dela våra kulturella och samhälleliga normer. Och hos oss är normen att vi visar ansiktet.

Vill leva i frihet

Norbert Imschloss dricker ur sitt glas lemonad. Om några timmar slår han upp portarna, men än finns tid att läsa tidningen.

– Jag har varit gift i åtta år med en iransk kvinna av islamisk tro. För mig är det här något som inte har med religion att göra, det används bara som alibi.

Politikernas förslag är inte till någon nytta, tror han. För någon absolut säkerhet finns inte.

– Ju mer säkerhet man försöker skaffa, desto mer frihet inskränker man. Och jag vill fortsätta leva i ett fritt land.

Dådet i Ansbach

  • Självmordsdådet i sydtyska Ansbach 24 juli 2016 genomfördes av den 27-årige syriern Mohammad Daleel. Femton människor skadades, utöver gärningsmannen.
  • Daleel hade svurit trohet till extremistgruppen IS, som senare tog på sig attacken. 27-åringen, som hade vårdats för psykiska problem, hade fått avslag på sin asylansökan och skulle inom kort skickas tillbaka till Bulgarien, där han hade befunnit sig tidigare. I väntan på verkställighet bodde han på ett flyktingboende i Ansbach. Där ska han också ha byggt sin bomb.
  • Samma dag som attentatet inträffade hölls en musikfestival i staden. Gärningsmannen hade tidigare på kvällen försökt komma in på en av konserterna, men stoppats av en vakt, eftersom han inte hade någon biljett. I stället gick han till den närbelägna restaurangen Eugens Weinstube, där han utlöste sin sprängladdning.
  • Attentatet var det tredje allvarliga våldsdådet i Tyskland på en vecka. Dagarna före hade en 18-åring med högerextrema sympatier skjutit ihjäl nio människor vid ett köpcentrum i München, och en 17-årig ensamkommande flyktingpojke skadat fem personer i en besinningslös yxattack på ett tåg i Würzburg.


CSU

  • Kristligt sociala unionen i Bayern (CSU) är ett politiskt parti som är verksamt i den tyska delstaten Bayern. CSU är ett systerparti till Angela Merkels kristdemokrater, CDU.
  • CSU grundades 1945 och leds i dag av Horst Seehofer. Partiet har haft makten i Bayern sedan 1957, inte sällan med egen majoritet. CSU har i många frågor en mer värdekonservativ profil än CDU.
  • Tillsammans med CDU och socialdemokratiska SPD ingår CSU i den koalitionsregering som styr Tyskland sedan december 2013. Inför höstens val har partiet lagt fram en gemensam valplattform med CDU, med löften om sänkta skatter, förstärkningar av polisen och full sysselsättning till 2025. Parallellt med det har man tagit fram en "Bayernplan", med fokus på inre säkerhet.
  • Partiet vill också se en övre gräns för antalet flyktingar till Tyskland, ett krav som avvisas av CDU-ledningen.