– Det är en glad överraskning, säger Östeuropakännaren Kristian Gerner till TT.

En av de föreslagna lagarna skulle tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension, den andra skulle lösa upp Nationella domstolsrådet och ge parlamentet rätt att utse dess medlemmar.

– Det bör inte vara en del av vår tradition att justitieministern kan lägga sig i Högsta domstolens arbete, säger Duda angående sitt beslut om veto, enligt nyhetsbyrån AFP.

– De här lagarna måste kompletteras.

Lagförslagen, som tidigare godkänts i det polska parlamentets båda kammare, skickas nu tillbaka till underhuset.

Duda berättade att han fattat beslutet om veto efter att ha rådfrågat en rad experter – däribland juridiska experter, sociologer, politiker och filosofer – under helgen.

Avläst opinionen
Kristian Gerner, historiker och Östeuropakännare vid Lunds universitet, är positiv till beslutet.

– Det visar att Polen inte obönhörligen går mot ett auktoritärt styre. Här verkar presidenten faktiskt ha avläst den kritiska opinionen, säger han.

Vetot innebär en rejäl näsknäpp för chefen för regeringspartiet PIS, och den som de facto leder landet, Jaroslaw Kaczynski.

– Det här tror jag inte att Kaczynski räknade med. Han har trott att han hade en marionettdocka i Duda.

Presidenten gjorde dock klart att han kommer att godkänna den tredje lagen som ingår i det föreslagna rättsreformpaketet. Det gäller en lag som omorganiserar lokala domstolar.

Tiotusentals människor har de senaste veckorna protesterat mot planerna på förändringar i rättsväsendet. På söndagen hölls en ljusmanifestation utanför Högsta domstolen med krav på att Duda skulle lägga in sitt veto mot reformerna.

Spännande höst
Även EU-kommissionen har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarnas oberoende, och hotat med att dra in Polens rösträtt i ministerrådet om förändringarna drivs igenom – en åtgärd man aldrig tidigare använt sig av.

Regeringen försvarar reformerna som man menar är nödvändiga för att effektivisera rättsväsendet och för att lättare kunna bekämpa korruption i den unga demokratin. Regeringspartiet PIS hävdar att motståndet mot lagförslagen är ett uttryck för landets elits försök att bevara sina privilegier.

– Mot bakgrund av oförsonligheten i debatten kring detta, väntar nu en spännande höst i polsk politik, säger Kristian Gerner.

Andrzej Duda tillhör regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i det polska parlamentet sedan 2015. PIS har tidigare fått kritik för att ha kringskurit oberoendet för landets public service-medier och genomfört förändringar av den polska författningsdomstolens processordning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har ställt sig bakom den polska regeringen i konflikten med EU.

Den polska zlotyn stärktes mot euron då president Duda meddelade sitt beslut.

Lagförslagen

  • Förutom lagförslaget om att tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändringen av rättsväsendet. De innebär att Nationella domstolsrådet upplöses och parlamentet ges rätten att utse dess medlemmar.
  • Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare. Det har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitieministern makt att utse de högsta domarna i regionala domstolar.
  • Polens president Andrzej Duda, som nu lagt in sitt veto mot förslagen, har tidigare villkorat sin underskrift med att det skulle krävas 60 procent av parlamentsledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet, vilket skulle göra det svårare för PIS att helt kontrollera utnämningarna.
  • Källor: AFP, Politico