– Man måste hitta balansen. Du är i ett dödsbo och ska respektera detta. Men å andra sidan har du som forskare skyldigheten att ta fram alla aspekter, säger kuratorn för Mannerheimmuseet Kristina Ranki.
I år har det gått 150 år sedan Mannerheim föddes och i samband med det har museet flera jubileumsutställningar – även på andra håll än i själva museet. Som exempel kan nämnas att Fazer i Vanda har en utställning om vänskapen mellan Mannerheim och Karl Fazer. Under året kommer det också att ordnas utställningar i S:t Petersburg och i Polen.
Huset på Kalliolinnavägen 14 var så viktigt för Mannerheim att då riksdagen ville donera ett eget hus till marskalken avböjde han – med motiveringen att han inte ville avstå från havsutsikten i det hus som han under många år bott i.
Ända sedan museet öppnade i november 1951 har man haft ett nära samarbete med historiska institutionen vid Helsingfors universitet, säger Ranki. Museet samarbetar också med bland annat Fazer, Riksarkivet och Gallen-Kallelamuseet.
Under de senaste åren har man velat få mer kontakt med museibesökarna. Alla som kommer till museet får en personlig guide som visar runt och berättar. Guidningens storlek kan vara allt från en person till större grupper och den behöver inte beställas i förväg. Det är bara att komma till museet som är öppet för allmänheten varje vecka från fredag till söndag mellan 11 och 16.
Museet vill i framtiden värna om att hålla Mannerheims minne levande och satsa på forskning.
Kultur
26.7.2017
Mannerheim ville inte avstå från havsutsikten
Det som i dag är Mannerheimmuseet var tidigare marskalken av Finland, friherre Gustav Mannerheims hem åren 1924–1951. Mannerheim hyrde huset av Fazer, och hela huset speglar dess invånare vars levnadsstil präglades av både arbete och sällskapsliv.