Han uppger att samma känsla är utbredd också hos hans bekanta bland de fortfarande aktiva NHL-spelarna.

– Spelare som inte vill till OS existerar inte. Jag var på (Valtteri) Filppulas bröllop och talade med (Steven) Stamkos och gänget. Alla var av samma åsikt, att besvikelsen är stor, säger Selänne mellan matcherna under en veteranturnering i tennis.

Selänne, 47, hann delta i sex OS innan han lade ner karriären 2014. Han leder alla tiders olympiska poängliga med 24+19=43 poäng.

OS-arrangörerna i Sydkorea lyckades aldrig komma överens om hur kostnaderna för NHL-spelarna under OS ska fördelas mellan dem, Internationella ishockeyförbundet och NHL. Då spelarna åker till OS kan de bli skadade och därmed vara ur spel när arbetsgivaren och lönebetalaren kallar igen, men Selänne tycker ändå att en lösning borde ha förhandlats fram.

– Alla spelares dröm är att spela i OS, så spelarna har nog inte hörts tillräckligt då besluten fattats, säger han.

Då Selänne gjorde sitt första OS i Albertville 1992 var inga NHL-spelare med. År 1998, 2002, 2006, 2010 och 2014 var däremot alla världens bästa spelare på plats.

– Det är en dålig grej för grenen att de bästa inte är med. OS har varit en viktig del av ishockeyns marknadsföring, säger Selänne.

Hans finaste OS-minnen är från Nagano 1998 och Turin 2006.

– I Turin hade vi förtjänat mer. Det laget hade allt som ska finnas i ett bra lag. Det var synd att vi inte vann, säger Selänne om turneringen som slutade med en finalförlust mot Sverige.

– I Nagano var NHL-spelarna med för första gången och vi tog medalj. Det var tufft, säger Selänne om bronset 1998.