Men efter en hel dags sittning med sina ministrar kom inget. Svenska regeringen tiger. Istället meddelades att en presskonferens hålls på torsdagsförmiddagen.

Tidigt på onsdagskvällen meddelande presschefen Odd Guteland att en pressträff kommer att hållas först klockan tio på torsdagen.

– Vi har inte bråttom med det här, säger han till journalister utanför Rosenbad.

Statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola tror att dröjsmålet kan tyda på oenighet.

– De har sammanträtt många timmar, det finns väl olika uppfattningar om vad som ska göras när regeringen diskuterar det här. Jämfört med hur långsamt vissa saker har gått med att hantera Transportstyrelsen är det ändå snabba ryck, säger hon.

Ingen i regeringen ville uttala sig efter mötet på Rosenbad under onsdagen.

– Det har inte varit något regeringssammanträde i dag, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Regeringen kommer att hålla sitt formella sammanträde i morgon, som brukligt på torsdagar, enligt Adriana Haxhimustafa.

Misstroendeförklaring

Startskottet för onsdagens politiska tumult och långa väntan på besked från Löfven var att Alliansen väljer att rikta en misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

– Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen, säger Jan Björklund (L) vid en pressträff.

Alliansledarna anser att hanteringen visar på allvarliga brister i ansvarstagande och i regeringskansliets informationshantering.

– Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet, säger C-ledaren Annie Lööf.

SD tungan på vågen

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, tycker att Alliansens agerande är oseriöst.

– Man väcker ett misstroendevotum mot tre statsråd utan att invänta vare sig KU:s granskning eller den granskning som statsministern själv aviserat att regeringen ska göra. Det visar att man inte är intresserad av en seriös granskning, säger han.

Före detta S-statsministern Ingvar Carlsson anser att Alliansen agerar ansvarslöst och riskerar Sveriges stabilitet.

– I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den, säger han till DN.

Alliansen räknar med majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring. Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och säger sig stödja Alliansen i frågan.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är däremot ännu inte beredd att stödja Alliansens misstroendekrav mot de tre ministrarna, men meddelar på Twitter att hans parti kräver Anna Johanssons avgång.

Svåra scenarion

Den kris regeringen står inför saknar motstycke inom svensk politik, enligt statsvetare som TT har talat med. Stefan Löfven kan tvingas att offra några av sina starkaste kort.

– Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Alliansens ledare säger att det är upp till Stefan Löfven om Alliansens misstroendeförklaring mot de tre statsråden leder till att hela regeringen sätts i gungning.

– Problemet här är att regeringen har satt Sverige i gungning genom en djup och allvarlig säkerhetskris som ingen tar politiskt ansvar för, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.