Över hundra år efter folkmordet på herero- och namafolken i Namibia kämpar representanter för folkgrupperna fortfarande för att få Tyskland att erkänna morden och betala ut ersättningar för grymheterna.
Tiotusentals personer dog i kolonialkriget som fallit i glömska i flera år. Inte så mycket annat påminner om kriget än de tiotals gravstenar för tyska soldater som lagts på en landremsa i hamnstaden Lüderitz i Namibia och en marmorskiva i närheten som hedrar minnet av representanter för folkgrupperna som dödades i kriget.
Tiotusentals personer som hörde till herero- och namafolken dog på grund av Tysklands kolonialtrupper under åren 1904–1908: de svalt ihjäl, dog på grund av kyla eller så dog de för att de tyska soldaterna behandlade dem illa.
Ett koncentrationsläger som döpts till "Hajön" (Shark Island) tyder också på systematiskt förtryck. I dag är ön populär bland turister och där finns ett campingområde.
Nästa hela herero-folket dödades
År 1904 reste sig folkgrupperna mot det tyska kolonialstyret som varat sedan 1884. På order av den tyska generalen Lothar von Trotha svarade tyskarna på upproret genom grymt förtryck, vilket innebar folkmord, tvångsflyttningar till ökenområden och tvångsarbete.
Av 100 000 personer som hörde till herero-folket dog cirka 80 000 under Tysklands förtryck. Dessutom dog cirka 10 000 representanter för nama-folkgruppen. Vissa historiker anser att händelserna var 1900-talets första folkmord.
Namibia har förhandlat med Tyskland om eventuella ersättningar, utan resultat. Tyskland har länge förnekat sin skuld gällande händelserna, men på folkmordets årsdag år 2004 sade Tyskland att landet tar på sig det moraliska ansvaret för händelserna. Landet uteslöt ändå eventuella ersättningar. Tyskland anser att landets generösa utlandshjälp till Namibia visar att Tyskland är medveten om sitt moraliska ansvar.
Folkgruppernas ledare har nu i månader krävt att få delta i förhandlingarna mellan Tyskland och Namibia och i ersättningsförhandlingarna mellan Tyskland, Israel och de judiska samfunden. Både Tyskland och Namibia har sagt nej till att låta folkgrupperna delta.
Källor: Även Allafrica.com och Southern Times Africa har använts som källor för artikeln.
Utrikes
27.7.2017
Folkmordsoffer kämpar än i dag för ersättning
Tyskar dödade tiotusentals personer i nuvarande Namibia i början av 1900-talet.