Han har inte fast jobb, använder narkotika då och då och passar därmed in i polisens profil för en typisk drogköpare på nätet.
Kriminalöverkommissarie Jukka Paasio, som leder narkotikapolisen i Helsingfors, säger att droghandeln på nätet bedrivs av unga vuxna.
– En del är arbetande. Vi har exempel på folk på ingenjörsnivå som säljer knark på nätet, säger Paasio.
Tullen uppger att en allt större del av narkotikahandeln sker över nätet. Den olagliga handeln digitaliseras på samma sätt som andra tjänster.
27-åringen litar på att polisen inte är intresserad av små mängder, och han tror också att det han fått på posten är de ämnen han har beställt.
– En gång åkte en kompis fast för en beställning och blev kallad till polisförhör. Det ledde ändå ingen vart för beställningen kunde inte bevisas, säger han.
Däremot är det flera som har åkt fast på senare tid i samband med att droghandlare på nätet har avslöjats. Övervakningschef Hannu Sinkkonen på tullen säger att man inte heller kan lita på att ämnena alltid är rena.
– Om man tror att man beställer ett visst ämne kan det visa sig vara något helt annat. Det har vi märkt genomgående i förundersökningarna, säger Sinkkonen.
Paasio säger att polisen kan sin sak, även om det är krävande att undersöka handel på det anonyma nätet.
– Utan att avslöja några metoder vet vi hur vi ska agera och med vilka medel. Om något kan krypteras går det också att avkrypteras, säger Sinkkonen.
Anonym handel
Det mesta av handeln sker på det anonyma nätverket Tor. Forskaren Juha Nurmi, som har skapat tjänsten Ahmia – Tors motsvarighet till Google – har en god uppfattning om vad som händer där.
– En stor del av tjänsterna är lagliga, men anonymiteten på Tor möjliggör också negativa fenomen, säger Nurmi som är doktorand vid Tammerfors tekniska universitet och har forskat i droghandel på nätet.
Enligt honom saluförs bland annat narkotika, läkemedel, kreditkortsuppgifter, stulen företagsinformation och barnsexmaterial på Tor.
Nurmi gör uppskattningen att ett tiotal stora försäljare står för merparten av droghandeln på nätet i Finland. Nästan alla upptänkliga droger finns till salu.
– Mätt i doser är cannabisprodukterna de överlägset vanligaste, följda av amfetamin och olika psykedeliska droger.
Den kanske populäraste plattformen är nätbasaren Silkkitie.
– Den fungerar som huuto.net. Säljarna meddelar vad de säljer, köparna betalar med virtuell valuta och skickar sin adress med Sillkities meddelandesystem, säger Nurmi.
Droghandel förekommer också på forumet Sipulikanava.
Trots att näthandeln växer är den traditionella knarkhandeln fortfarande betydligt vanligare, säger Sinkkonen på tullen.
Tor gömmer användarna
- Tor har planerats för att dölja var och vem nätanvändaren är.
- Det utvecklades på 1990-talet för att skydda förbindelserna mellan USA:s underrättelsetjänster.
- Tor-användarens internettrafik löper anonymt via frivilliga routrar. I praktiken tar en dator kontakt med en annan dator som tar kontakt med en tredje och så vidare.
- Till slut tar den sista datorn i den anonyma rutten kontakt med internet, varmed det utåt ser ut som att nättrafiken kommer till exempel från en spansk dator trots att användaren är i Finland.
- Tor förmedlas av cirka 7 000 routrar på människors datorer i världen och cirka 80 i Finland.
- På Tor kommer man också åt sajter som bara fungerar i det anonyma nätet och inte syns med vanliga webbläsare på det vanliga internet.
- Tor ger tillgång till exempel till sociala medier och internationella nyhetssajter i länder som censurerar nättrafik. Det används av både medborgaraktivister, journalister och vanliga medborgare.
- På grund av anonymiteten verkar också kriminella på Tor, till exempel säljare av narkotika, vapen och olagliga varor.
- Källa: forskare Juha Nurmi