Efter gårdagens besked om att Peter Hultqvist (S) sitter kvar i den svenska regeringen, håller Alliansen fortsatt fast vid sin ståndpunkt att ministern ska lämna sin post. Enligt Torbjörn Larsson, statsvetare vid Stockholms universitet, är det inte troligt att de borgerliga partierna drar tillbaka misstroendeförklaringen.
– Det är klart det alltid finns en möjlighet, men jag har väldigt svårt att se det även om 1,5 månad är en lång tid inom politiken. Det måste i så fall tillkomma något nytt och stort som förändrar bilden. Samtidigt blir det en väldig diskussion om Alliansen är ett trovärdigt regeringsalternativ, om man inte kan hålla ihop i en sådana här fråga, som man dessutom gått ut väldigt hårt i från början, säger han.
Flera personer med insyn i förhandlingarna berättar för TT att det finns en splittring inom Alliansen om misstroendeförklaringen mot försvarsministern. Men det är en bild som utåt tillbakavisas av riksdagsledamöterna.
Kan ta tillbaka votum
– Vi har beslutat oss för att väcka den frågan i riksdagen. Jag har varit en del av det ställningstagandet och jag har inte pratat med någon som har en annan åsikt, säger riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C).
Men det kan finnas förmildrande omständigheter kring Hultqvist agerande. Skulle en förklaring komma fram kan misstroendeförklaringen ställas in, enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
– Allt som kommer fram från i dag till dess att omröstningen sker måste beaktas, allt annat vore helt orimligt, säger han.
Riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C) säger att man inom partiet förde en diskussion kring huruvida Peter Hultqvist skulle inkluderas i missförtroendeförklaringen, och att det under diskussioner "alltid kommer fram olika perspektiv".
– Nu har vi efter ingående samtal landat i vårt ställningstagande, och lagt kort ligger. Det enda som kan ändra på det är om det framkommer något exceptionellt nytt. Stämningen inom riksdagsgruppen är som tidigare och Annie Lööf har ett gott och starkt mandat, säger hon.
Självklar bedömning
Allianspartiledarna har redan lämnat en öppning för att dra tillbaka misstroendehotet om något nytt framkommer som förändrar bedömningen. En bedömning som är självklar, anser liberala riksdagsledamoten Christina Örnebjär.
– Det spelar egentligen ingen roll vad det handlar om utan kommer det fram något nytt så måste man vara beredd att ändra sin ståndpunkt. Det kan vara till exempel att det kommer fram att fler varit inblandade, eller annan viktig information.
TT: Finns det en splittring inom Liberalerna och Alliansen kring Hultqvist?
– Nej, vi var eniga om beslutet i riksdagsgruppen. Sedan vore det konstigt om vi inte diskuterade och vände på alla stenar, det tycker jag är självklart. Vi som ansvarstagande riksdagsledamöter måste alltid vara beredda på att ompröva beslut, säger hon.
Enligt Larsson råder det en stark partipiska i Sverige som gör att det är svårt att öppet gå emot partiet, framför allt i känsliga lägen.
– I Sverige är det järnhårt och inte särskilt troligt att man som politiker öppet avviker från partilinjen. Normalt sätt brukar det inte gå bra för dem som gör det. De nya som sitter riksdagen och tror de ska ha egen vilja blir väldigt överraskande, säger statsvetaren.
Utrikes
28.7.2017
Svenska ledamöter tillbakavisar oenighet
Missförtroendet mot Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist splittrar Allianspartierna, enligt källor till TT. Men bilden delas inte öppet inom riksdagsgrupperna. En hållning som går helt i linje med partidisciplinen, anser statsvetaren Torbjörn Larsson.