Enligt Eurostats statistik var 20,4 procent av alla som var under 25 år i Finland utan jobb i maj. I EU var motsvarande andel 16,9 procent.
Statistiken, som presenterades i tisdags, visar att arbetslösheten bland unga mellan 15 och 24 år i Finland var 27,1 procent i juni, vilket var 1,7 procentenheter mer än ett år tidigare.
Forskarna vill inte förringa problemen med ungdomsarbetslösheten men påpekar att det är svårt att skapa tillförlitlig internationell statistik på fenomenet.
De höga siffrorna i Finland i maj–juni får sin förklaring till exempel av att skolåret tar slut och många studerande kommer ut på arbetsmarknaden.
– Ungdomar är ganska rörliga mellan arbete och studier, och därför förekommer det stor variation i statistiken. Unga kommer och går och rörligheten är mycket större än i äldre åldersgrupper, säger forskaren Hannu Karhunen på Löntagarnas forskningsinstitut.
– Man ska inte göra för långt gående slutsatser från enskilda månader, säger specialforskaren Juha Tuomala på Statens ekonomiska forskningscentral.
Förebild från Tyskland?
Tuomala fäster uppmärksamhet också vid skillnaderna i yrkesutbildningen i olika EU-länder. Till exempel i Tyskland, Österrike, Nederländerna och Danmark bygger den på ett läroavtalssystem, där de studerande räknas in bland de sysselsatta.
Det här förklarar i hög grad till exempel att den tyska ungdomsarbetslösheten är bara 6,7 procent, vilket är hela EU:s klart lägsta.
Tuomala anser ändå att situationen inte automatiskt skulle bli bättre i Finland om vi kopierade den tyska modellen rakt av. Om en del studerande inte räknades som arbetslösa, som man gör i Finland, skulle de finska och tyska siffrorna ligga mycket nära varandra.
Ungdomsgarantin ineffektiv?
Statsminister Juha Sipiläs (C) regering har försökt åtgärda ungdomsarbetslösheten främst med den så kallade ungdomsgarantin. Tanken med den är att alla unga under 25 år och nyutexaminerade under 30 år inom tre månader från att de blivit arbetslösa ska erbjudas arbete, arbetsprövning, studieplats, arbetsverkstad eller rehabilitering.
Karhunen tror inte på systemet. Han menar att nyckeln till att minska ungdomsarbetslösheten ligger i utbildningspolitiken – att kunnandet hos de som utbildas bättre än i dag motsvarar arbetsmarknadens behov.
Inrikes
28.7.2017
Arbetslöheten bland unga i Finland långt över EU-snittet
Trots att arbetslösheten överlag i Finland börjar närma sig medeltalet för alla EU-länder är ungdomsarbetslösheten fortsatt hög, åtminstone enligt siffror från EU:s statistikverk Eurostat.