Enligt landets ledare Kim Jong-Un var det en "kraftig varning" riktad mot USA. Landets vapenprogram är en ovärderlig tillgång som inte kan tas tillbaka, heter det enligt KCNA, uppger Reuters.
Den ska ha färdats en sträcka på nära 1 000 kilometer, och nått en höjd på drygt 3 700 kilometer, innan den slog ned efter 47 minuter, uppger Nordkorea.
Snabb robotutveckling överraskar
Nordkorea säger sig nu, efter sitt senaste robottest, ha kapacitet att nå hela USA.
Vapenexpertis som intervjuats av brittiska BBC framhåller också att robotutvecklingen i Nordkorea gått snabbare än väntat.
Uppskjutningen skedde nattetid, vilket är ovanligt, och avsikten kan ha varit att förvirra. Förberedelser för en uppskjutning har kunnat följas via spionsatelliter, men varken tidpunkten eller platsen – Mupyong-ni – var den väntade, enligt Melissa Hanham, forskare vid James Martin-centret för icke-spridningsstudier som följer utvecklingen från universitetsmiljö i Monterey i Kalifornien.
Hanham bedömer enligt BBC att Nordkorea kanske redan experimenterar med flera, tidigare okända uppskjutningsplatser.
Forskaren David Wright vid UCS Global Security Program i Cambridge, Massachusetts, beräknar att robotens räckvidd kan vara så stor att den skulle kunna nå inte bara till Kalifornien.
I ett blogginlägg som återges av flera nyhetsmedier skriver Wright att den kanske till och med kan nå storstäder längre österut i USA som Denver, Chicago, Boston och New York.
Melissa Hanhams analys är snarlik.
– Tillgängliga data tyder på en räckvidd upp till 10 400 kilometer. En uppskjutning från Rason i nordöstra Nordkorea skulle kunna betyda att New York är inom räckhåll.
Hot - och mothot
Diktatorn Kim Jong-Un säger att uppskjutningen är en "kraftig varning" riktad mot USA.
President Donald Trump kallar robottestet en "våghalsig och farlig" åtgärd som kommer att "isolera landet ytterligare".
– USA fördömer det här testet och avvisar regimens påstående att de här testen – och de här vapnen – garanterar Nordkoreas säkerhet. I själva verket har de motsatt effekt, säger Trump i ett uttalande.
USA kommer att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att trygga landet och skydda landets allierade i regionen, heter det
Ryssland
Både USA och Sydkorea har gjort bedömningen att det verkligen var en interkontinental robot. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldistansrobot.
Utrikesministern Rex Tillerson säger att Ryssland och Kina bär ett unikt ansvar för det växande hotet från Nordkorea.
Även Kina fördömer dock testet och uppmanar Nordkorea att respektera FN:s sanktioner och upphöra med handlingar som kan leda till ökade spänningar på Koreahalvön. Landet hoppas att alla parter kan agera med försiktighet för att förhindra att situationen eskalerar, heter det enligt nyhetsbyrån AFP i ett uttalande från landets utrikesdepartement.
Flög 1 000 kilometer
Nordkorea uppger att det, för andra gången, rörde sig om en interkontinental ballistisk robot. Roboten färdades en sträcka på nära 1 000 kilometer, och nådde en höjd på drygt 3 720 kilometer, innan den slog ned efter 47 minuter.
Nordkorea kallar roboten Hwasong-14. I uttalanden från den statliga nyhetsbyrån KCNA sägs att den är av samma typ som den robot som testades tidigare i somras. Men regeringen i Seoul, Sydkorea, bedömer liksom sakkunniga i flera andra länder att den senaste roboten var mer kraftfull.
Den tros ha slagit ned i vattnet i Japans ekonomiska zon.
USA och Sydkorea genomförde efter uppskjutningen en fullskalig och skarp precisionsövning med robotar, enligt ett uttalande från den amerikanska militären.
De sköts mot "Sydkoreas territorialvatten längs östkusten". Sydkoreas försvarsminister Song Young-Moo uppger att landet också kommer att vidta egna åtgärder "så snart som möjligt" efter Nordkoreas hot.
Utrikes
29.7.2017
Nordkorea: Varning mot USA
Nordkorea uppger att landets robotuppskjutning varit lyckad, enligt den statliga nyhetsbyrån, och att det, för andra gången, rörde sig om en interkontinental ballistisk robot.