Myndigheten är tvungen att flytta till ett annat medlemsland på grund av Storbritanniens utträde ur unionen.

I Finlands ansökan betonas faktum att läkemedelsmyndigheten EMA tillsammans med kemikaliemyndigheten ECHA, som redan finns sig i Helsingfors, skulle bilda ett centrum för spetskunskap inom hälsovården.

– Om EMA och ECHA befann sig i samma stad skulle det ge myndigheterna möjligheten att utnyttja varandras resurser och skapa ett centrum med två myndigheter som båda kräver specialkunnande, säger Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (NA) som ansvarat för ansökans förberedning.

– Helsingfors är redan bland de bästa platserna i Europa för forskning, utveckling och affärsverksamhet inom hälsovård och hälsoteknologi, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsministeriet uppger att en ny fastighet i Vallgård erbjuds åt myndighetens cirka 900 anställda. Fastigheten, som håller på att byggas, ligger intill Meiras kafferosteri.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet har bland annat Sverige och Danmark redan lämnat in sina ansökningar. De flesta EU-länderna är intresserade av EMA.

Till kriterierna för att bli vald hör bland annat att fastigheten omedelbart måste gå att ta i bruk, värdstaden och verksamhetsstället ska vara lätta att nå och att myndighetens verksamhet inte ska avbrytas. Social- och hälsovårdsministeriet betonar att Helsingfors och den föreslagna fastigheten uppfyller alla kriterier.

Även Vapaavuori understryker att flytten från London till Helsingfors skulle vara snabb och smärtfri.

– Av detta finns det en massa exempel av andra liknande projekt.

Beslutet om var läkemedelsmyndigheten ska placeras fattas i en sluten omröstning i november.