Det är redan olagligt att utföra könsstympning, men enligt Saarikko borde man stifta en specifik lag eller separat nämna könsstympning i strafflagen.

– I övriga Norden konstateras könsstympning vara olagligt på paragrafnivå. Det vore logiskt att ha samma kutym i hela Norden, säger Saarikko till FNB.

Finland ratificerade Istanbul-avtalet som förebygger våld mot kvinnor och familjevåld 2015 och avtalet förbjuder också könsstympning, säger Saarikko.

Svårt att bedöma läget

Enligt Saarikko hör ändringar i strafflagen till justitieminister Antti Häkkänen (Saml).

– Vi ska snart tillsammans bedöma om det är möjligt att gå vidare med ärendet och med vilken tidtabell i så fall.

Saarikko säger att det är svårt att ta ställning till fenomenets omfattning. Det innebär ändå inte att könsstympningar inte skulle existera också hos oss. 70 procent av yrkesutövarna i vården har kommit i kontakt med könsstympning i sitt arbete, visar en enkät av Institutet för hälsa och välfärd.

Saarikko berättade om sina synpunkter om könsstympning i Yles program A-studio i måndags.

Cirka 70 procent av kvinnorna med somalisk bakgrund och nästan en tredjedel av kvinnor med kurdisk bakgrund som deltagit i THL:s undersökning 2012 uppgav att deras könsorgan har stympats.

"Rykten går då och då"

Programdirektör Annette Gothóni vid World Vision Finland säger att det vore bra att separat nämna könsstympning i lagen. Biståndsorganisationen har redan länge bedrivit kampanj mot den skadliga sedvänjan.

– Det går rykten då och då om könsstympning bland invandrare i Finland. Eller om flickor skickas till sitt hemland eller till Sverige där det finns en större invandrarbefolkning.

Könsstympning utövas i huvudsak i 29 länder i Afrika och Mellanöstern.