– Den digitala omvälvningen har hittills bubblat under ytan men nu börjar den få en framträdande roll, säger vd:n för Finsk handel Juhani Pekkala.
Brytningstiden är speciellt tydlig inom partihandeln. Lagren är allt oftare automatiserade, vilket innebär ett mindre behov av arbetskraft. Storföretagen kan skaffa varor direkt av fabriker och leverantörer utomlands och därmed helt kringgå det finska partihandelssystemet.
– Små och medelstora företag behöver partihandeln men är den finsk, svensk eller polsk? frågar sig förbundets chefsekonom Jaana Kurjenoja.
Handeln är den överlägset största arbetsgivaren inom näringslivet och har därmed en stor inverkan på sysselsättningen i hela landet. I fjol sysselsatte handeln 290 000 personer.
Finsk handel förutspår att antalet sysselsatta i år minskar med 1,5 procent och nästa år med en procent. Inom partihandeln är nedgången en procent bägge åren.
Samtidigt stiger omsättningen inom detaljhandeln enligt Finsk handels prognos med nästan två procent i år och en procent 2018. Inom partihandeln är den förutspådda omsättningstillväxten två procent bägge åren.
– Nu är de tiderna över då större omsättning genererade bättre sysselsättningssiffror, säger Kurjenoja.
Nya arbetsuppgifter
Typen av arbetsuppgifter förändras inom detaljhandeln. Samtidigt som antalet försäljare minskar så ökar behovet att olika experter inom till exempel IT.
– Utvecklingen må vara långsam men i framtiden kommer detaljhandeln att rekrytera allt fler personer som inte är försäljare, förutspår Kurjenoja.
I början av 2009 stod försäljarjobb för 73 procent av alla utannonserade jobb inom handeln. I början av 2017 hade andelen gått ner till 67 procent.
Kurjenoja säger att det redan i ett par års tid varit svårt att hitta personal till expertuppgifterna inom handeln.
Färre företag
Antalet företag inom handeln är på väg neråt, visar siffror från Statistikcentralen. I fjol var antalet företag inom partihandeln 1 200 färre än 2013. I detaljhandeln var motsvarande siffra 900.
Dessutom uppstår det färre nya företag. Inom detaljhandeln var nedgången 15 procent och inom partihandeln 22 procent om man jämför 2013 och 2016.
– Det har blivit en trend med färre nystartade företag. Det är oroväckande, säger Kurjenoja.
Ekonomi
2.8.2017
Större omsättning ger inte längre bättre sysselsättning inom handeln
Digitaliseringen innebär att en växande omsättning inte i framtiden är nog för att upprätthålla sysselsättningen inom handeln. Det konstaterar arbetsgivarförbundet Finsk handel.