Det säger Merja Karinen, jurist på Centralförbundet för mental hälsa.

– Personlig frihet och integritet är grundlagsskyddade rättigheter. Om de ska begränsas så får det endast ske av noggranna och väldefinierade skäl.

Karinen säger att villkoren för vård oberoende av patientens vilja inte kan luckras upp.

– Då finns det en risk för att vårdbesluten blir godtyckliga.

Mannen som körde över fotgängare i Helsingfors i fredags misstänks ha gjort det med flit. Mannen har tidigare varit intagen för så kallad tvångsvård och har nu överförts från polisen till hälsovårdsmyndigheterna. En person dog och fem skadades i påkörningen.

Fallet har väckt en debatt om huruvida människor som är till fara för andra får röra sig alltför fritt i samhället. Samma tema aktualiserades i december då en ung man sköt ihjäl tre kvinnor i Imatra. Mannen har våldsbakgrund och har lidit av psykiatriska problem, sade polisen.

Får patienter åka hem för snabbt?

Allt färre människor tas in för vård oberoende av sin vilja, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd. År 2015 var besluten cirka 5 000 för personer i åldern 25–64 år, medan de så sent som i millennieskiftet var över 7 000.

Överläkaren Kari Ojala på Niuvanniemi psykiatriska sjukhus i Kuopio säger att en orsak kan vara att det nu finns effektivare sätt att vårda patienter med psykossjukdomar i öppenvården.

Ojala ser det som enbart positivt att tvångsvård används så lite som möjligt. Han säger ändå att det finns en risk för att patienter som skulle behöva vård mot sin egen vilja inte får det.

– Vi har skurit ner på antalet patientplatser på psykiatriska sjukhus och det är bråttom på akutavdelningarna. Då finns det en risk för att läkare tolkar att patienter som egentligen skulle behöva fortsatt sjukhusvård inte är i behov av det,

Det kan leda till att patienten blir utan adekvat vård eller tas in för upprepade ineffektiva korta vårdperioder, säger Ojala.

Karinen säger sig ha stött på samma fenomen. Hon säger att många personer med anhöriga som hamnat in i en ond cirkel av tvångsvårdsperioder tar kontakt med Centralförbundet för mental hälsa.

– Då kan man inte låta bli att tänka att människor skrivs ut från sjukhuset alltför lättvindigt, att vissa insjuknade skulle behöva effektivare och mer intensiv övervakning.

Karinen flaggar ändå inte för mera tvångsvård utan vill snarare fokusera på öppenvårdstjänsterna och förebyggande av allvarliga mentala störningar. På så sätt kan man undvika situationer där vård mor den egna viljan kan bli aktuell.

– Ju tidigare och med ju lägre tröskel tjänsterna är tillgängliga för människor, desto färre problem hinner krisa till sig och fördjupas.

Vård oberoende av egen vilja förutsätter allvarlig sjukdom

  • En psykiskt sjuk vuxen person kan tas in för sjukhusvård oberoende av patientens egen vilja om ingen annan vård fungerat.
  • Villkor för vård oberoende av egen vilja är att sjukdomen väsentligt skulle förvärras eller det allvarligt skulle äventyra patientens eller andras hälsa eller säkerhet om patienten inte får vård.
  • Förutsättningen är en allvarlig mental störning med en klart försämrad verklighetsuppfattning, som kan betecknas som psykos.
  • Minderåriga kan också tas in för vård oberoende av egen vilja om de lider av mycket allvarliga beteendestörningar, mycket allvarliga störningar med suicidala tendenser eller mycket allvarliga ätstörningar.
  • Källa: Valvira