Svampsäsongen i Finland är några veckor sen i år på grund av det kalla och torra vädret i juni, uppgav Naturresursinstitutet (Luke) i slutet av juli. Juli var däremot, med temperaturer mellan 15–20 grader och rikliga regn, bra för svamparna.
Forskaren Kauko Salo sade att svampsäsongen sannolikt kommer igång på allvar i början av augusti.
Regnet spelar roll
Mängden nederbörd spelar stor roll för svamptillgången.
– Svampar är ju konstiga på det sättet att de lever nere i marken trots att vädret är torrt, men själva fruktkroppen som vi vill åt kommer inte om det inte regnar. Vi svampnördar vill ju ha varmt och blött. Inte som i fjol höst när det i mina trakter var milt och vackert men torrt, säger Kill Persson.
Kantarell, karljohansvamp och dess närmaste släktingar är det som de allra flesta svampplockare är ute efter. Och mykologiska föreningen tycker sig se ett ökat intresse för svampar bland unga.
– Det kommer en ung generation med ett "grönt" tänk, att använda det som står till buds i naturen. Det känns som ett positivt tecken att allt fler blir intresserade, säger Kill Persson.
Chansa aldrig i svampskogen
- Matsvampar är en bra källa till fiber, vissa vitaminer och mineraler som till exempel niacin, mangan och kalium. Vildplockad svamp bidrar till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabiliska livsmedel. Svampar som kantarell, trattkantarell och karljohansvamp innehåller mer D-vitamin än många fiskarter.
- Plocka bara sådana svampar som du är säker på är bra matsvampar. Chansa aldrig om du är det minsta osäker. Det finns tyvärr en del svamp som är giftig och kan ge svåra skador. Vissa arter kan till och med vara dödliga. Kunskapen ökar och svampböcker blir föråldrade. Läs på i nya svampböcker om vilka svampar du kan njuta av och vilka du ska undvika innan du ger dig ut i svampskogen!
- Många ätliga svampar kan också ge symtom om de äts råa eller otillräckligt tillagade. Så tänk på att tillaga svampen ordentligt.
- Källa: Livsmedelsverket i Sverige