Den första presidentvalsomgången hålls den 28 januari och Laura Huhtasaari går in med siktet inställt på att bli republikens president.

- Alla som ger sig in i presidentvalet går in för att gå vidare till andra omgången och sedan vinna valet, säger Huhtasaari.

Före beslutet var partiledningen i kontakt med distriktsorganisationerna och frågade om deras åsikt. De flesta svarade att de ville se antingen Huhtasaari eller partiordförande Jussi Halla-aho som presidentkandidat.

Under en presskonferens i fredags sade Halla-aho att Sannfinländarna bör vara Finlands största parti 2019. Halla-aho säger att han själv vill fokusera fullt ut på det målet. Därför föreslog han Huhtasaari som kandidat för partistyrelsen. Det slutliga beslutet fattas av partifullmäktige i höst.

Huhtasaari är riksdagsledamot sedan 2015 och har tidigare arbetat som speciallärare. Hon valdes till Sannfinländarnas vice ordförande under partikongressen i Jyväskylä i juni.

I sitt tal sade Huhtasaari att ifall hon blir nominerad till kandidat så kommer hon att göra allt i sin makt för att stärka Finlands utrikespolitiska position och återställa den nationella suveräniteten. Hon betonade vikten av goda och fungerande kontakter med andra länder och kallade EU ett problem.

Huhtasaari anser att finländarna 1994 inte röstade för ett medlemskap i ett federalistiskt EU och att övergången till euron skedde genom juristtrick, utan hänsyn till folkets vilja.

– Allt fler har börjat inse att vi mot vår vilja blivit en del av ett fjärran och byråkratiskt förvaltningsmaskineri.

Kontroller till svenska gränsen

Professorn i statslära Ilkka Ruostetsaari ser Huhtasaaris och Sannfinländarnas EU-linje som tudelad.

– Man försöker vädja till finländarna, som är EU-kritiska, och försöker få stöd därifrån. Men man vill ändå inte på kort sikt lämna EU för det finns inget stöd för det, säger han.

Enligt Ruostetsaari undvek Huhtasaari att ta ställning till utrikes- och säkerhetspolitiken trots att de hör till presidentens centrala uppgifter.

– Man kan inte säga att hon är en profilerad expert inom säkerhets- och utrikespolitiken. Därför ville man betona EU-frågan i stället.

Ruostetsaari ser inte Huhtasaaris möjligheter att bli president som väldigt stora. Han säger att väljarstödet för Sannfinländarna är ganska litet just nu.

Huhtasaari kommer ändå troligen att få mycket synlighet, enligt Ruostetsaari, för hon är annorlunda än de andra kandidaterna.

Huhtasaari hör till partiets invandrarkritiska falang, men under fredagens presskonferens talade hon väldigt lite om invandringsfrågan, säger Ruostetsaari.

– Invandringsfrågan väcker olika åsikter. Man kanske ville söka ett bredare väljarstöd, säger professorn.

Som konkret exempel lyfte Huhtasaari ändå upp gränskontroller.

– Gränskontroller borde också införas vid den västra gränsen. På östra gränsen finns de redan och fungerar bra.

Framtiden ännu oklar för partiets första riksdagsledamot

Under presskonferensen sade Halla-aho att partiet tre brev till medlemmar med krav på utredning om deras offentliga uttalanden.

En av dem har enligt Halla-aho lämnat in en förklaring, men partistyrelsen var inte helt nöjd med svaret. För den här personens del har partiet inlett en fortsatt utredning.

De två andra har enligt Halla-aho inte svarat på breven, som skickades som rekommenderade postförsändelser. Partiet tänker fortsätta utreda frågan via en stämningsman. Halla-aho sade att den ena av dessa två är partiets tidigare ordförande Raimo Vistbacka. De två andra namnen ville han inte avslöja.

Det hela grundar sig på ett brev som Halla-aho författade till lokalavdelningarna den 7 juli. Där kom det fram att han bland annat är missnöjd med Vistbackas arbete.

Dels handlar det att Vistbacka uttryckt stöd för gruppen som bröt sig ur partiet och grundande Nytt alternativ/Blå framtid. När Vasabladet träffade Vistbacka sade han att han inte kommer att ge sig utan kamp.

Halla-aho säger att förutom svar från Vistbacka väntar partiet på svar av två partimedlemmar, men han ville inte säga vilka de är.

Vill bli största parti

Halla-aho säger att partiet vill bli det största partiet i nästa riksdagsval. Sedan partikongressen i juni har partiet förlorat medlemmar, men haft vind i seglen när det kommer till nya medlemsansökningar.

Partiet har tagit emot cirka 900 nya medlemsansökningar efter partikongressen i juni. På fredagen godkände partistyrelsen 650 av dessa. Cirka 200 ska genomgå en vidare utredning medan 15 medlemsansökningar förkastades.

Klara presidentvalskandidater

  • Följande partier har redan slagit fast sina kandidater i presidentvalet:
  • De gröna: Pekka Haavisto
  • Vänsterförbundet: Merja Kyllönen
  • Svenska Folkpartiet: Nils Torvalds
  • Centern: Matti Vanhanen
  • Inom SDP går kandidatkampen mellan Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero. I augusti ordnas en medlemsomröstning och partifullmäktige väljer kandidaten i början av september.
  • Kristdemokraterna beslutar om en kandidat under partikongressen i slutet av augusti.
  • Sannfinländarnas partistyrelse behandlar presidentkandidatur i augusti och partifullmäktige beslutar om saken i september.
  • Riksdagsgruppen Nytt alternativ som bröt sig ur Sannfinländarna beslutar om en eventuell presidentkandidat i höst. Gruppen vill också grunda ett nytt parti, Blå framtid.
  • President Sauli Niinistö och Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen vill bli presidentkandidater via valmansföreningar. Då krävs 20 000 undertecknade anhängarkort.