Utgångspunkten var värsta tänkbara scenario, med en fortsatt stark ökning av de globala växthusgasutsläppen.
Resultat: År 2100 kan två av tre personer i EU komma att påverkas av olika väderkatastrofer, från cirka 25 miljoner per år i dag, till över 350 miljoner per år i slutet av århundradet. Med "påverkas" syftar forskarna på allt ifrån att man kan drabbas av sjukdom eller skadas till att man förlorar sitt hem eller upplever posttraumatisk stress, skriver AFP.
Bränder och stormar
Antalet väderrelaterade dödsfall skulle kunna öka 50-faldigt, från 3 000 dödsfall per år under perioden 1981–2010 till 152 000 per år under perioden 2071–2100.
Den överväldigande merparten av dödsfallen orsakas av värmeböljor, medan bränder, översvämningar och stormar står för en mindre del. Sydeuropa kommer att drabbas allra hårdast, medan vi i Nordeuropa påverkas minst.
I en kommentar till studien skriver dock två forskare vid universitetet i Seoul att resultaten kan vara överskattade.
"Människor är kända för att anpassa sig och blir mindre sårbara än tidigare inför extrema väderförhållanden, tack vare att medicinsk teknologi, luftkonditionering och isolering av hus förbättras" skriver Jae Young Lee och Ho Kim.
En liknande studie som presenterades i veckan visade att även Sydasien kan komma att drabbas av svår hetta att det inom detta sekel. Hettan kan där bli så stark att det blir livsfarligt att ens vistas ute för miljontals människor.
Dödlig hetta
Forskarna räknade där bland annat utifrån ett scenario där inget görs åt klimatförändringarna. Det skulle enligt dem leda till återkommande värmeböljor där luftfuktighet i kombination med höga temperaturer gör det så hett att människor i värsta fall inte kan överleva utomhus längre än några timmar.
Kan vi däremot hålla oss runt Parisavtalets mål på en global uppvärmning på max två grader jämfört med förindustriell tid, skulle antalet drabbade av den riskfyllda hettan minska drastiskt.
– Studien visar ett viktigt exempel på vilka stora konsekvenser klimatförändringarna kommer att få om den globala temperaturhöjningen inte begränsas. Inte minst de som har små möjligheter att anpassa sig kommer att ha det extra svårt. Här pratar vi om områden där det finns många fattiga, som inte kan skaffa sig luftkonditionering och som arbetar ute på åkrarna även när det är varmt, sade den finländske meteorologen Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, till TT tidigare i veckan.
Fakta: Extremväder
- Enligt den nya studien kommer värmeböljor att orsaka 99 procent av alla framtida klimatrelaterade dödsfall i Europa.
- Effekten lär bli mest påtaglig i Sydeuropa där så gott som samtliga människor kommer att påverkas. Antalet dödsfall kan bli 700 per miljon och år vid slutet av århundradet.
- I Nordeuropa blir effekterna relativt milda med endast tre dödsfall per miljon invånare och år.
- Källa: The Lancet Planetary Health.
Fakta: Parisavtalet
- Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.
- Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.
- Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
- Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.
- Den 1 juni i år meddelade president Donald Trump att USA drar sig ur avtalet