Den här veckan har Finland varit temaland för Sveriges radios program Radiokorrespondenterna. Sveriges radios korrespondent Thella Johnson tog tillsammans med författaren Filip Teir och gäster sig an diskussioner om allt från Finlands historia till den finska självbilden.

Några teman som diskuterades var hur det i dag i Sverige är en fördel att vara "Sverige-finne" speciellt om man är andra generationens Sverige finländare. Enligt programvärdarna och lyssnaren beror det antagligen på grund av att många andra generationens Sverige-finländare har kunnat göra en klassresa som inte var möjlig för generationen före, ofta på grund av språkkunskaper.

I ett av programmen fick lyssnarna ställa frågor och Teir fick svara på en del av dem. En av frågeställningarna var om man borde säga Helsinki i stället för Helsingfors.

– Jag har upplevt att en del svenskar och norrmän upplever att Finland varit förtryckt av Sverige. Att de därför tror att de borde säga Helsinki för att inte förtrycka, säger Philip Teir.

Fick du någon oväntad fråga?

– Det var en person som ringde in och frågade om det finns någon rörelse som vill ha tillbaka Karelen, säger Teir.

Teir och Johnson redogjorde för att det finns politiker som gått till val med att de vill ha Karelen tillbaka, samtidigt som de förklarade att det inte är någon allmän längtan hos finländarna. De nämnde också uttrycket "och Karelen tillbaka ännu till" som man kan säga ifall att någon kräver mycket.

Här kan du lyssna på programmen.