– Det är väldigt nära att det här kommer att ske för första gången. Det skulle inte vara en stor överraskning, säger han.
Niinistö har varit överlägsen i opinionsmätningarna.
Specialforskaren Erkka Railo vid åbo universitet påminner om att det inte är ett lätt uppdrag att samla 50 procent av rösterna i valets första omgång.
– När kandidatnomineringen fortfarande pågår säger medborgarna oftast att de stöder den sittande presidenten. Stödet splittras ändå ofta då kandidatpaletten är klar. Jag tror att vi kommer att behöva en andra valomgång.
Niinistö är ännu inte officiellt en presidentkandidat, eftersom samlandet av 20 000 anhängarkort pågår fram till slutet av augusti.
Andra kandidater har kritiserat Niinistö bland annat för att vara dämpad och sagt att han redan nu borde delta i diskussioner. Experterna ser det som logiskt eftersom presidenten är den främsta konkurrenten. Enligt experterna försöker de andra kandidaterna också profilera sig genom sin kritik.
Överraskningar väntas
Experterna tror att Sannfinländarnas sannolika kandidat Laura Huhtasaari kommer att bidra med åsikter som avviker från de traditionella nyanserna i presidentkampen. Paavo Väyrynen som samlar anhängarkort skulle också bidra med sitt enligt experterna.
– EU-kritiken och invandrarfrågor kommer att ta mer plats via dem i valdebatterna, säger Jokisipilä.
Kan man förvänta sig fart och oväntade situationer i presidentracet?
– Jag tror att diskussionerna kommer att komma igång på olika sätt. Populistiska politiker vill visa att de inte är likadana som andra, säger Railo.
Jokisipilä tror att Ryssland, värdefrågor och moralfrågor kommer att komma upp i debatterna.
Vem utmanar?
Förra presidentvalet skapades ett fenomen runt Pekka Haavisto (De gröna). Jokisipilä tror att det blir svårt att upprepa bragden.
Railo bedömer att en kandidat som är liberal och sannolikt från en stor stad kommer att klara sig till den andra omgången.
– Att ett fenomen skapas är starkt kopplat ihop med att personer ställer sig bakom en kandidat och sedan bakom nästa. Tidigare har vi sett att folk överväger vem de ska rösta på in i det sista med den andra valomgången i sikte och då kan en kandidat som inte haft så stort väljarstöd i början hoppa fram, säger Railo.
Vem ställer upp?
- De som redan utnämns till presidentkandidat är Centerns Matti Vanhanen, De grönas Pekka Haavisto, Vänsterförbundets Merja Kyllönen och Svenska folkpartiets Nils Torvalds.
- President Sauli Niinistö och Paavo Väyrynen ställer upp via en valmansförening. 20 000 anhängarkort krävs för att valmansförening ska kunna utnämna en person till presidentkandidat.
- Sannfinländarnas partifullmäktige måste ännu bekräfta Laura Huhtasaari som partiets presidentkandidat.
- SDP väljer sin kandidat genom en medlemsomröstning. Riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero tävlar om att bli partiets presidentkandidat.
- Den första valdagen ordnas den 28 januari 2018. En eventuell andra valomgång ordnas den 11 februari 2018.
- En direkt tvåstegsmodell har använts sedan år 1994. Sedan dess har Martti Ahtisaari (1994), Tarja Halonen (200, 2006) och Sauli Niinistö (2012) valts till presidenter.