– Jag tror vi kommer att få se en eskalering av kärnvapentesterna, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).
FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till nya sanktioner mot Nordkorea. Dessa riktas mot bland annat kol-, järn-, fisk- och skaldjursexport och Nordkorea väntas förlora inkomster motsvarande cirka en miljard euro årligen.
Syftet med sanktionerna är att landet inte ska kunna lägga dessa pengar på sitt vapenprogram.
– Sanktionerna är tuffa, och att Kina går med på detta är oväntat, säger Swanström.
"Sker en eskalering"
FN:s säkerhetsråd hoppas att sanktionerna inte ska drabba befolkningen. Man vill att Nordkorea fortsätter att fiska men att skaldjuren nu i stället ska gå till undernärda.
– Jag ser inte att man skulle minska kärnvapenprogrammet och ta bort resurser från militären i en sådan här situation. Det är i en sådan här situation som befolkningen kommer att ta den stora kostnaden, säger Swanström.
– Ska man nu hitta strimman av hopp, så finns det väl en gräns för hur mycket militären kan äta.
Nordkorea har nu fått sitt bevis på världens "antikoreanska attityd" och Swanström tror snarare på en eskalering av kärnvapentesterna, mer isolering och mer konfrontation.
"Dialog ej troligt"
FN anser också att sanktionerna kan vara ett sätt att driva fram dialog, men det är inget som ISPD-chefen ser som troligt.
Ett av Nordkoreas krav är att USA:s militärövningar i regionen stoppas. Men Swanström tror inte att det är något som kommer upp till diskussion.
– Det är frågan om den amerikanska presidentens personlighet tillåter en sådan här kompromiss, säger Swanström.
Den lokala ekonomiska utvecklingen lär inte påverkas nämnvärt av sanktionerna, bedömer han.
– Man har sparat resurser för att hantera de här situationerna, som man visste mycket väl skulle komma. Nordkoreanerna har inte blivit tagna på sängen.
Utrikes
6.8.2017
Nya sanktioner kännbara för nordkoreanska civila
Sanktionerna mot Nordkorea kommer att slå hårt mot lokalbefolkningen, tvärtemot vad FN säger. Därutöver drabbas Kina, dit 90 procent av diktaturens export går, enligt en Nordkoreakännare.