Kvinnan hade i sin e-post fått text från en diskussionskedja inom polisen där man bland annat diskuterade det exakta klockslaget för när Putins helikoptrar skulle landa. Missödet berodde på en felklickning på datorn, uppger kriminalöverkonstapel Arto Tynkkynen, kommunikationsexpert vid Östra Finlands polis. Tynkkynen hade inlett den meddelandekedja av vilken en del hamnade hos kvinnan i Uleåborg. En del av informationen som hon fick var hemligstämplad.

– Det har skett ett mänskligt misstag. Ingendera presidentens säkerhet stördes eftersom det var först efter klockan 21 som meddelandena gick till den civila, säger Tynkkynen till FNB.

Tryckte fel

Misstaget gjorde att polisens meddelande hamnade i Minna Timonens e-post. Den rätta mottagaren skulle ha varit kommunikationschefen Minna Immonen. Det meddelande som hamnade fel var en del av en diskussion mellan Tynkkynen och en annan polis.

Misstaget skedde när polisen skulle skicka e-postmeddelandet och skrev in mottagarens förnamn i mottagarfältet. Programmet fyllde då automatiskt i och föreslog den felaktiga mottagaradressen eftersom programmet sparar adresser som använts tidigare.

– Polisen hade skrivit Minna, och sett att det stod Minna Immonen, fast det stod Minna Timonen.

I meddelandena fanns också information om president Sauli Niinistös rörelser.

Östra Finlands polis uppger i ett pressmeddelande att det inte var fråga om en brist i polisens interna kommunikationssystem eller om att en utomstående skulle ha brutit in sig i polisens informationssystem.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade via sin assistent att hon inte har något att tillägga till polisens kommentarer.

Presidentens kansli meddelade att de inte ville kommentera saken.

De största hemligheterna i intern "bubbla"

Enligt F-secures informationssäkerhetschef Erka Koivunen är det vanligt med skrivfel som leder till att mejl skickas till fel person. Han tror att polisen knappast sprider riktigt ömtålig information per vanlig e-post.

– Som tidigare anställd vid statsförvaltningen tror jag att om informationen har behandlats i en maskin kopplad till internet kan det inte ha varit fråga om världens mest hemliga information.

Enligt Koivunen hanteras de största hemligheterna i skilda "bubblor" där det är betydligt svårare att läcka ut informationen till omvärlden.

Tydliga regler för polisens kommunikation

Annina Hautala, som jobbar som vikarie för datasäkerhetschen vid Polisstyrelsen, säger att hon av säkerhetsskäl inte kan förklara hur polisen skyddar sin e-post. Det är ännu oklart ifall polisen kommer att ändra på sin kommunikationspraxis.

– Det här är saker vi utreder. Vi har ingående anvisningar som alla våra anställda måste följa. Personalen utbildas ständigt och alla måste gå en datasäkerhetsutbildning, säger Hautala.

Polisen har också tydliga regler om vilken sorts information över huvudtaget får skickas per e-post.

Iltalehti var först med nyheten om att polisens e-post hamnat fel.