– I vissa områden, exempelvis i sydvästra Finland, har det varit torrare än normalt. Det har förekommit stora regionala skillnader i nederbördsmängderna: i norra Lappland har det regnat mer än hundra millimeter medan det i sydvästra Finland bara regnat cirka trettio millimeter, säger meteorolog Hannu Valta.

I fråga om kylan är det sant att det inte just alls har förekommit varma sommardagar.

Valta säger att det är lättare att pålitligt förutse uppehåll än regn och lågtryck.

– I år har det förekommit många lokala regnskurar. Det är svårt att förutse dem: på ett ställe öser regnet ner medan det är torrt en kilometer längre bort.

Pessimism inom yrkeskåren

Även om det varit en besvärlig sommar för meteorologerna har Meteorologiska institutet enligt en färsk utredning oftast haft rätt prognoser för de närmaste dagarna.

– Prognoserna för ett eller två dygn stämde rätt så ofta medan pålitligheten sjönk en aning i de längre prognoserna, sannolikt på grund av de flertaliga lågtrycken, säger Valta.

Meteorolog Kristian Roine hos Foreca i sin tur uppskattar att yrkeskåren sannolikt är benägen till pessimism. I gränsfall spår man hellre regn än solsken.

– Om exempelvis en husbyggare har ett öppet tak är det viktigt att få veta även den minsta sannolikheten för regn. Oftast uppstår det färre problem om man förutspått regn som sedan uteblir än om en regnskur kommer fullständigt oväntat, säger Roine.

Kusten svårt område

Både Valta och Roine anser att det finns vissa områden där det är svårare att spå vädret.

– Vid kusten och i skärgården orsakar det kalla havet systematiskt fel i prognoserna. De är svåra att rätta till eftersom det även förekommer ställen vid kusten där omständigheterna påminner om landets inre delar, säger Roine.

Valta har gjort samma observation. Han uppger också att ju högre norr man går desto svårare är det att spå vädret.

– Framför allt i Lappland lyckas vädret tidvis överraska.

Valta uppger att klimatförändringen också påverkar meteorologernas arbete.

– Sommarmånadernas förutsägbarhet kan försämras som ett resultat av klimatförändringen. När luftmassan värms upp skapas mera fukt. Å andra sidan utvecklas meteorologernas metoder ständigt.