Svenska PEN kräver att regeringen och EU agerar.
Svensken, som är 59 år, greps i torsdags i en passkontroll när han skulle lämna Barcelona och åka vidare till London. Mannen ska ha efterlysts via Interpol av Turkiet, berättar hans sambo, som har pratat med honom, för TT.

– Spanska domstolar har berättat för honom att Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar på tidningen Odak Dergisi i Turkiet under 2010, säger hon.

Enligt sambon hänvisar turkiska myndigheter till ett inspelat internetsamtal som bevismaterial.

Bekräftas av svenska UD

UD bekräftar för TT att en svensk har frihetsberövats i Spanien, men man vill inte gå in på några detaljer.

– En svensk man i 60-årsåldern som är hemmahörande i Götaland har frihetsberövats i Spanien. Vår ambassad kommer nu att följa det här ärendet, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

TT: Varför har han frihetsberövats?

– Det är bara den här informationen jag kan ge dig. Vi kommenterar inte närmare varför, säger han.

Oro för att han utlämnas

Hamza Yalcin ska ha dubbla medborgarskap i både Turkiet och Sverige. Han har arbetat som pedagog och redaktör på en regimkritisk turkisk tidning och har även varit engagerad i Författarförbundet och Amnesty.

Hans sambo och vänner är nu oroliga för att han kommer att utlämnas till Turkiet.

"Vi uppmanar Sveriges regering att agera mot Turkiets rättsövergrepp. Det är av yttersta vikt att svenska myndigheter skyndsamt agerar för att Hamza Yalcin rättsskydd säkras", skriver en nybildad stödgrupp för svensken i ett mejl.

Krav på svenskt agerande

Svenska PEN kräver nu att Sveriges regering och EU agerar.

– Det är extremt provocerande att man griper medborgare från andra EU-länder. Tyvärr kan jag inte säga att jag är förvånad, man har gripit över 40 000 människor det senaste året och i många fall på väldigt lösa grunder, säger yttrandefrihetsorganisationens ordförande, författaren Elisabeth Åsbrink till TT.

Yalcin är den andra svenska medborgaren som på kort tid har gripits efter order av Turkiet. I början på juli greps svenske Ali Gharavi utanför Istanbul sedan han föreläst om IT-säkerhet för några människorättsaktivister.

– Det är uppenbart att Turkiet och president Erdogan visar fullständig brist på respekt för EU:s medborgare. Sverige måste naturligtvis nu göra allt för att dessa två friges och det är bråttom. Sverige måste nu agera och få EU att reagera, säger Elisabeth Åsbrink.

Runt 200 av dem som har gripits i Turkiet senaste året har varit författare och journalister, enligt Svenska PEN. (FNB–TT–Ronja Mårtensson)