180 000 statsanställda, alltifrån poliser till skogsarbetare, har kommenderats ut på gatorna för att upprätthålla ordningen när kenyanerna i dag väljer president, parlamentsledamöter och lokala företrädare.
Valet kan vara sista chansen för den 72-årige Odinga att vinna den presidentpost han hävdat att han bestulits på i de två senaste valen.
Efter misstankar om valfusk 2007 utbröt våldsamma upplopp som krävde 1 200 människors liv. Det senaste valet, 2013, gick betydligt lugnare till men omgärdades av anklagelser om mygel.
Inför dagens val har Kenya satsat på nya lösningar såsom biometrisk teknik för att minska möjligheterna till manipulering. Men oron har stigit sedan chefen för det elektroniska systemet, Christopher Msando, nyligen hittades torterad och strypt till döds.
– Nu hänger det på att den elektroniska processen fungerar. Men det finns många svaga länkar. Risken är att systemet brakar samman. Då får man övergå till en manuell process, vilket kan leda till kaos vid vallokaler och att polisen griper in. Och då sätts bollen i rullning, säger Anders Sjögren.
– Om det uppfattas som att regeringssidan har riggat valet så kan det bli oroligt.
Vallokalerna öppnade klockan 6 finsk tid och stänger klockan 17. Om allt går som planerat kan ett färdigt valresultat troligen presenteras på onsdagen.
Kenya inför valet 2017
- Liksom i valet 2013 står kampen mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Det finns inga större ideologiska skillnader mellan partierna, för många kenyaner är det etnicitet som styr när de röstar. Båda valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser och misstankar om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.
- Missnöje över stigande matpriser och ökade levnadsomkostnader överlag har varit viktiga valfrågor. Kenyatta drev i maj på för att parlamentet skulle godkänna nya subventioner för att råda bot på det. Han höjde också minimilönerna med nästan en femtedel.
- Odinga å sin sida har gett löften om lägre hyror i städerna och prissänkningar på sådant som majs, mjölk, paraffin och bussresor. Vallöften som skulle spä på det höga budgetunderskottet som Internationella valutafonden (IMF) redan håller ett öga på.
- Kenyatta har framhållit de infrastruktursatsningar regeringen har gjort.
- Källa: Utrikespolitiska institutet i Sverige.