Lokmannaförbundets (VML) demonstration orsakar stegvisa stopp i tågtrafiken från och med klockan 18 då protesten inleds, uppger VR. Tågturerna körs till slut och demonstrationen inleds stegvis. Protesten avslutas natten till onsdag.

Demonstrationen gäller alla VR:s och HRT:s lokaltåg och VR:s fjärr- och godståg. VR uppger att det kan ske ändringar i tågtrafiken även några dagar efter demonstrationen.

Risk för att tågtrafiken stannar helt i Österbotten

Jenni Vuorio, kommunikationsexpert på VR, kan inte säga med säkerhet säga hur demonstrationen påverkar Österbotten. Men det ser inte ljust ut.

- Det verkar i det här skedet som att all tågtrafik står stilla på måndag, säger Vuorio.

De VR-biljetter som köpts på förhand för protestdagen kan bytas eller avbokas avgiftsfritt. VR uppger att bolaget kommer att informera om protestens inverkan på tågtrafiken på sin webbsida och på sociala medier.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) meddelade på onsdagen att persontrafiken på järnvägarna öppnas för konkurrens fram till år 2026. Reformen träder först i kraft inom regionaltågtrafiken och sedan ska reformen stegvis omfatta hela landets tågtrafik.

Förbundet anser att man inte öppnar tågtrafiken för konkurrens på ett rättvist sätt. I ett pressmeddelande uttrycker förbundet sin oro för att reformen inte garanterar billigare biljetter eller bättre service som man lovat. I stället blir det folket i Finland som får stå för notan, anser förbundet.