En varm julidag i den italienska kulturpärlan Venedig: 2 000 ilskna innerstadsbor går på kajer och gator och skriker ut sin ilska mot turisterna.
"Jag ger mig inte i väg, jag stannar", står det på venetiansk dialekt på ett av alla de plakat som hålls upp.
De som protesterar anser att det är turisternas fel att hyrorna stiger i den historiska lagun-staden. Och de är arga på de enorma kryssningsfartyg som lägger till nära stadskärnan och släpper ut föroreningar, skriver tidningen The Guardian.
Venedig, med cirka 55 000 invånare, tar emot över 20 miljoner besökare om året.
Mer hållbar
I en värld av lågprisflyg och delningsekonomi är Venedigborna inte ensamma. Liknande demonstrationer har ägt rum i Barcelona, i San Sebastián och på Mallorca i Spanien samt i Dubrovnik i Kroatien. Ön Hvar i den kroatiska skärgården, känd som ett party-mecka, förbjöd nyligen personer att gå utan tröja i stadsmiljö samt att äta och dricka på offentlig plats.
Men frågan är komplex. På flera av de platser där protester äger rum är ekonomin helt beroende av turismen. FN:s turistorgan UNWTO uppmanar därför lokala myndigheter att agera för att göra turismen mer hållbar – bland annat genom att uppmuntra besökare att bege sig bortom de vanliga dragplåstren och att förlänga turismsäsongen.
– Att försäkra sig om att turismen berikar både besökare och värd ställer krav på regler för hållbar turism, konstaterar UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai för The Guardian och lägger till att det starka motståndet mot turism som blossat upp är "mycket allvarligt".
Utrikes
11.8.2017
Allt fler européer sura på turister
De smutsar ner, skränar och sliter på kulturarv. Boende på flera platser i bland annat Spanien, Italien och Kroatien har fått nog av turister och protesterar högljutt.