Försöket att skapa ett officiellt uppdrag för frun Brigitte Macron och minskningen av försvarsutgifterna har skapat dålig stämning.
Nationaliseringen av varvet STX förargade i sin tur landets viktiga EU-partner Italien.
Forskningsprofessor Niilo Kauppi vid universiteten i Jyväskylä och Strasbourg betraktar motgångarna under Macrons hundra första dagar som president som små snubblingar.
– Om vi betraktar den stora helheten har det gått rätt bra för honom. Han har lyckats flera gånger, säger Kauppi.
Kauppi nämner som exempel en lag med avsikt att förbättra moralen inom politiken och som parlamentet har godkänt. Den förhindrar bland annat politiker från att anställa sina familjemedlemmar – en praxis som ledde till att presidentkandidaten Francois Fillon förlorade i valet.
Macron har eftersträvat en central roll inom den internationella politiken genom att träffa både Rysslands och USA:s presidenter under de tre första månader av hans mandatperiod.
Demonstrationer att vänta
Parlamentet, där Macrons anhängare har majoritet, har också främjat hans mest ambitiösa projekt, att förnya Frankrikes stränga och komplicerade arbetslagstiftning. Macron har nu en chans att genom förordningar genomföra reformer i en snabb takt.
Reformen är trots detta långt ifrån klar och den överlägsna fienden, den franska fackföreningsrörelsen, kan fortfarande motsätta sig förändringarna.
– Macron strävar efter att diskutera med dem utanför offentligheten och ingå någon sorts överenskommelse. Det kommer att vara extremt svårt, säger Kauppi.
Fackorganisationen CGT har redan informerat om en demonstration efter att semestrarna tagit slut. Macrons företrädare, socialisternas Francois Hollande, misslyckades med att förnya arbetslagstiftningen på grund av motsvarande protester.
Skoningslöst och aggressivt
Kauppi följer noggrant med den politiska debatten i Frankrike och uppskattar att kritiken mot Macron talar om att presidenten har många motiverade motståndare.
– Det är ett mycket skoningslöst och aggressivt spel om man jämför med politiken i Finland, säger Kauppi.
Frankrikes hittills yngsta president har också anklagats för ett enväldigt sätt att uppträda i offentligheten. Kauppi anser att detta inte är Macrons förtjänst.
– Den franska presidentinstitutionen är monarkisk, det spelar ingen roll vem som har uppdraget.
Källor: AFP, New York Times
Utrikes
12.8.2017
Macron tappar väljarstöd
Frankrikes president Emmanuel Macron hade ett starkt stöd under presidentkampanjen men har på sistone fått vänja sig vid sämre stödsiffror.