På de områden där åskvädret slog till registrerades 746 uppdrag inom ett dygn.

Träd föll över vägar och takplåtar. Uteserveringar och byggställningar slets loss eller vräktes omkull av vinden och stora publikevenemang fick avbrytas tillfälligt.

– På 2010-talet har vi inte haft lika många uppdrag på ett dygn tidigare, säger forskningschef Esa Kokki på Räddningsinstitutet.

I Helsingfors skadades en elvaårig pojke lindrigt av grenarna på ett fallande träd men några andra personskador var inte kända.

Räddningsmyndigheterna uppmanar alla att fortfarande vara försiktiga om de rör sig till exempel i Helsingfors parkområden. Om man upptäcker träd som hotar att falla och utgör en fara kan man ringa nödnumret.

Vid 20-tiden på söndagskvällen var närmare 3 000 hushåll fortfarande utan el. När läget på lördagen var som värst sträckte sig strömavbrotten till närmare 50 000 hushåll.

Tak slets loss

Stormen orsakade stor förödelse bland annat i Kymmenedalen. Bilar och hus hamnade under fallande träd, blixten antände en sommarstuga och taket på ett skolhus slets loss.

Till de värst drabbade orterna hörde Itis, där vinden bröt loss taken på två radhus.

Atte Savelainen hjälpte sina grannar med röjningen under söndagen.

– Taket som slets loss flög över grannhuset och landade på vägen. På den 40–50 meter långa färden drog det med sig skorstenen och gatubelysning, säger Savelainen.

Han berättar att det regnade in i en del av bostäderna.

– Vi täcker tillfälligt bostäderna med plast. Det blir säkert aktuellt att evakuera när taken ska monteras och isoleringen ska torkas. I den första stormen regnade det tio millimeter vatten och på natten lika mycket till.

De ekonomiska skadorna väntas bli stora, säger jourhavande chefen Ilpo Tolonen på Kymmenedalens räddningsverk.

– Ovädret ställde till med överraskande mycket skada. Vi har haft fruktansvärda mängder med jobb. Man sover sött i natt.

Köer till nödcentralerna

Åskstormen ledde till att nödcentralerna i Kervo och Kuopio blev nerringda på lördagen. I Kervo fick man 2 500 samtal mellan klockan 18 och midnatt, vilket var nästan dubbelt så många som helgen innan.

– Det hetsigaste skedet pågick i tre timmar. När det var som värst hade vi 300 samtal i kö, säger nödcentralens biträdande chef Jarmo Laurila.

Östra Nyland fick de flesta blixtarna

Under ovädret registrerades omkring 6 300 markblixtar. Häftigast var blixtfrekvensen i de östra delarna av Nyland. Mest regn föll det i Kymmenedalen: vid väderstationen Kotka Rankö uppmättes cirka 42 millimeter på ett dygn.

Den kraftigaste stormbyn på lands uppmättes i Kajsaniemi i Helsingfors: 29,6 meter i sekunden. Till havs utanför Helsingfors var den kraftigaste byn 32,5 meter i sekunden.

Stormen landsteg i sydvästra Finland vid 17.30-tiden på lördagen och drog vidare över ryska gränsen efter midnatt.