BLOMKÅLSBIFFAR
6 personer
1 stor blomkål
1 knippe vårlökar
1 kruka persilja
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
2 vitlöksklyftor
60 g riven parmesan
1 ägg
60 g vetemjöl
1 citron
2 msk olivolja
Skär blomkålen i buketter och ångkoka dem i 10 minuter. Använd en potatisstöt för att mosa blomkålen grovt.
Finhacka vårlök och persilja. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Blanda samtliga ingredienser i en beredningsskål och rör om tills det bildats en klibbig smet.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna och klicka ut 2 msk av smeten. Tryck ut till en biff och stek blomkålsbiffen 3 minuter per sida tills den är gyllenbrun. Fortsätt med resten av smeten, det blir ungefär 12 biffar.
Servera blomkålsbiffarna med tzatziki.
***
ENKEL BLOMKÅLSSOPPA
4 personer
50 g bacon
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 blomkål
2 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 msk färsk timjan
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl vatten
0.25 grönsaksbuljongtärning
100 g örtfärskost
2 tsk olivolja
1 msk finhackad vårlök
Stek bacon knaprigt i en stekpanna och lägg på ett hushållspapper så att överlopps fett rinner bort.
Skala och tärna moroten. Skär blomkålen i små buketter. Finhacka timjan.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Lägg en matsked smör i en stor kastrull och tillsätt löken och vitlöken. Fräs i ett par minuter.
Tillsätt morot, blomkål, mjölk, salt och timjan och låt koka på medelvärme i 15 minuter.
Använd en stavmixer och mixa soppa nästan slät. Lämna gärna ett par grönsaksbitar så att det finns tuggmotstånd i soppan.
Rör ner vatten, grönsaksbuljongtärning och färskost och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar vid behov.
Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med knaprig bacon och vårlök. Avsluta med att ringla över olivoljan.
***
KRYDDIG BLOMKÅLSSALLAD
4 personer
1 blomkål
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 tsk röd currypasta
1 tsk risvinsvinäger
2 msk osaltade pistaschnötter
6 msk grekisk yoghurt
2 msk finhackad koriander
Värm ugnen till 225 grader. Skär blomkålen i buketter. Blanda ihop 2 msk olivolja och flingsaltet i en beredningsskål. Rör ner blomkålen.
Sprid ut blomkålen på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Grädda blomkålen på mellersta falsen i 20 minuter. Rör om ett par gånger under gräddningstiden.
Hetta upp en matsked olivolja i en liten kastrull och tillsätt den röda currypastan. Rör om och låt svalna i 10 minuter. Tillsätt 2 msk grekisk yoghurt och rör om.
Grovhacka pistaschnötterna.
Bred ut resterande yoghurt på ett serveringsfat och placera den rostade blomkålen, de hackade pistaschnötterna och de torkade tranbären på yoghurten. Ringla över av currysåsen och strö till sist över koriander.
Servera blomkålssalladen som sådan eller som ett tillbehör till stekt kyckling.
Tips
- Gör ”ris” av din blomkål med hjälp av en matberedare: Kör rå blomkål i matberedaren i ett par minuter tills den fått en grynig konsistens. Koka blomkålsriset i saltat vatten i 2 minuter och servera i stället för vanligt ris.
- Ett enkelt tillbehör: ångkoka blomkålsbuketter i 10 minuter och servera dem med sweet chili sås. Servera chiliblomkålen med grillat kött, en enkel och härlig kombination!
Våra läsare delar också med sig av sina favoritrecept med blomkål. Klicka här för att läsa dem!