De som ordnar idrottsevenemang i Finland har i allmänhet bra koll på säkerheten, uppger forskningschefen Jouko Ikonen på Finlands centrum för etik inom idrotten, FCEI.
– Arrangörerna köper mycket service av proffs. Alltid då folkmassor samlas kan det hända saker, men jag ser inga stora hot för tillfället, säger Ikonen.
Han har tidigare jobbat på Centralkriminalpolisen, bland annat med att förebygga läktarvåld. I andra länder förekommer det såväl rent våld som olyckor, där svaga läktarbyggen gett vika.
– Utländska olyckor har ofta varit kopplade till panik som uppstått i stora folkmassor eller att stora folkmassor rört sig okontrollerat. Alla evenemang kräver tydliga passager, tydlig skyltning och tillräckligt med personal för att guida åskådarna, säger Ikonen.
Finland står värd för en av grupperna i basket-EM för herrar i höst och i VM-kvalet i fotboll ska Island och Turkiet spela mot Finland i Tammerfors.
– Det är verkligen mycket isländska fans på väg, men de har gott rykte. Det blir sannolikt inga konflikter, även om allt förstås är möjligt, säger Ikonen.
En överlägsen majoritet av de inhemska fotbollsmatcherna går av stapeln utan säkerhets- eller ordningsproblem. En viss negativ utveckling verkar ändå vara på gång.
– Utvecklingen går mot mer planering, så att det förekommer planerade slagsmål som inte har någon koppling till matchen eller ens matchdagen, säger Ikonen.
Ett exempel på detta är då ett gängslagsmål bröt ut i Kyrkslätt. Slagsmålet bröt ut två dagar före Helsingforsderbyt mellan HIFK och HJK i fotbollsligan och anses vara kopplat till de lagens fans. Experten Ikonen betonar ändå att det inte är frågan om något utbrett fenomen.
– Alla klubbar har inte den här typen av fangrupper och de är inte speciellt stora, säger Ikonen och berömmer Bollförbundet för att ärendet tas på allvar.
Disciplinutskottets ordförande Markus Manninen på förbundet nekar inte till att det förekommit problem denna säsong.
– Min känsla är att antalet fall är lite lägre än under de två–tre senaste åren. Men fotbollssäsongen pågår och det blir säkert ännu fler fall, säger Manninen.
Han tror att klubbarna lyckats bättre än tidigare med att få fram sitt budskap – att dåligt uppträdande kan ha följder.
Enligt Manninen gäller den typiska anmälningen till disciplinnämnden pyroteknik.
– Facklor, rökbomber eller strobo-ljus, räknar han upp.
Finland har för tillfället inget register för att portförbjuda dem som uppfört sig dåligt på ett idrottsevenemang från att besöka andra arenor. Polisen har en möjlighet att stoppa den som anses kunna störa ordningen, men har inget enhetligt register till sin hjälp.
– Tanken på ett portförbudssystem är inte nerlagd, men inget konkret har hänt. Det kunde nog vara ett verktyg bland andra. Det är i sig ingen lösning, men jag ser inte heller att det skulle göra någon skada, säger Jouko Ikonen.
Sport
15.8.2017
Säkert att gå på sport
Arrangörerna i Finland har i allmänhet bra koll på säkerheten. Men det förekommer problem med facklor, rökbomber och slagsmål i samband med sportevenemang.