– Det tycker vi är vettlöst, för män har ju också familjer, säger generalsekreterare Milla Pyykkönen vid Kvinnosaksförbundet Unionen.
Enligt henne borde männen på samma sätt bära ansvar för hem och barn. De borde ha rätt till det och även barnen borde ha rätt att få vara med sina pappor.
Centralhandelskammarens biträdande vd Leena Linnainmaa säger att man kommit loss från den traditionella rollfördelningen, när man överväger vilken person som är lämpligast för företaget.
Linnainmaa väntar sig att man kommer att komma bort från att kvinnor ställs frågor om familjelivet då kvinnornas andel på vd-posterna ökar till en tredjedel.
– I det skedet skulle det finnas så många kvinnor på posterna att en kvinna som vd inte längre skulle vara en nyhet, säger hon.
Det är ändå lång väg dit. Nu är endast 6 procent av de börsnoterade bolagens verkställande direktörer kvinnor.
Mer mångfald
Det har talats mycket om att kvinnor och män skulle vara olika som ledare på något sätt. Pyykkönen tror inte på det.
– Könet avgör inte vilken sorts ledare man är. Det är andra faktorer som spelar roll, säger hon.
Pyykkönen betonar vikten av att främja att många olika röster får komma till tals i samhället. Det är viktigt att det finns ungefär lika många kvinnor som män på de ledande posterna, men det är också viktigt att fler minoritetsrepresentanter får ta plats.
– Det är ett visst tillägg att det finns personer från olika bakgrunder på de ledande posterna.
Inrikes
17.8.2017
Varje gång ställs frågan: Hur kombinerar du jobb med familj?
Kvinnor som arbetar som verkställande direktörer får ofta frågan hur de lyckas kombinera jobbet med familjelivet. Män som har samma uppdrag får inte den frågan.