Efter terroattackerna i Barcelona och Cambrils har den sjudande politiska tvisten om Kataloniens självständighet stått i bakgrunden i ett par dagar. Katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont och spanska premiärministern Mariano Rajoy hade ett tätt samarbete under utredningen av terrorattackerna även om förhållandet mellan den centrala förvaltningen och den lokala administrationen är mycket spänt.
Puigdemont har uppgett att en folkomröstning om självständigheten ska äga rum i början av oktober. Spanien har motsatt sig att det välbärgade landskapet ska deklarera sig självständigt och betraktar folkomröstningen olaglig.
Jofre Rocabert är från Barcelona och tror att folkomröstningen blir av i oktober trots statsledningens opposition. Rocabert är bosatt i Schweiz och är aktiv i självständighetssinnade folkrörelsen ANC (Assemble Nacional Catalana) som främjar organiseringen av folkomröstningen.
– Planerna är visserligen inte fullständiga ännu eftersom centrala förvaltningen gjort sitt allt för att hindra folkomröstningen, säger Rocabert till FNB på ett cafe i Barcelona.
Han bektraktar anklagelserna om att attackerna inträffat i Katalonien på grund av förhoppningarna om självständighet som fåniga.
– Det är obefogat att hävda att jihadistiskt våld skulle utgöra ett på något sätt större hot här eftersom området vill bli självständigt. Hela Europa har utsatts för attacker.
Rocabert understryker att terrorattacken inte har dämpat folkrörelsens verksamhet. Också regionpresident Puigdemont sade efter attackerna i en intervju med radiokanalen Onda Cero att terrorismen inte påverkar strävan efter självständighet.
Båda läger stöder folkomröstningen
Rocabert uppger att både de som stöder och de som motsätter sig självständigheten nu stöder folkomröstningen.
– Exempelvis de lokala anhängarna för vänstern och gröna är splittrade i frågan om självständigheten men partierna stöder trots detta folkomröstningen.
I Barcelona varierar inställningarna till självständigheten väldigt mycket i olika grannskap.
Enligt en opinionsmätning som publicerades i juli sjönk andelen personer som stöder självständigheten till 41 procent. Rocabert säger att detta inte knäcker de självständigt sinnade.
– Den nuvarande självständighetsrörelsen har levt genom 2010-talet så vi vet att våra volontärer och politiker inte tappar suget på grund av ett minskat stöd på några procentenheter.
På balkongerna i Barcelona hänger katalanska flaggor men inga valreklamer syns till. Rocabert uppger att kampanjen sätter i gång med full fart i september.
Om den officiella folkomröstningen blir av hoppas Rocabert mer än något att resultatet godkänns.
– Regionalförvaltningen har informerat väldigt tydligt att den respekterar resultatet. Sist och slutligen handlar det om människorna som också måste godkänna resultatet.
Utrikes
19.8.2017
Terrorattacken dämpar inte kataloniernas önskan om självständighet
Spanien motsätter sig starkt Kataloniens planer att rösta om självständigheten.