Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Vi ska ­stötas och blötas mot varandra, vi ska debattera, argumentera och eventuellt irritera. Förhoppningsvis ska vi under kommande period fatta så bra beslut som möjligt och vi ska involvera och engagera invånarna i beslutsfattandet.

För att försöka säkerställa att också unga kommun­invånares åsikter blir hörda finns det i den nya kommunal­lagen bestämmelser om att varje kommun ska inrätta ett ungdomsfullmäktige eller en motsvarande påverkansgrupp. I Närpes består ungdomsfullmäktige av ungdomar i åldern 14–22 år och mandattiden är två år. Man kan vara högst 20 år gammal då valet eller utnämningen till ungdoms­fullmäktige sker.

När paragrafen om ungdomsfullmäktige diskuterades­ i den grupp som utarbetade förslaget till förvaltnings­stadga för Närpes stad, funderade vi i flera repriser på vilka­ ålders­gränser som kunde­ vara­ de mest ändamålsenliga.­ ­Gruppen stannade för en lägre ­ålder på medlemmarna, bland annat­ med ­motiveringen att en hög ­åldersgräns kan verka­ ­hämmande på de yngre medlemmarna. För de personer som så att säga faller för åldersstrecket finns alltid möjlig­heten att ställa sig till förfogande i kommunal­val och som medlem i nämnderna.

I sig kan jag tycka att det är ­ganska beklämmande att man måste lagstifta för att säker­ställa att en så stor grupp i vårt sam­hälle får påverkansmöjligheter. Å andra sidan har jag med stigande­ ålder märkt att jag har lättare och lättare att förvandlas till häxan surtant, som med neddragna mun­gipor överlägset och lättvindigt avfärdar ungas­ både åsikter och förslag, antingen för att de inte passar in i min världsbild ­eller för att jag uppfattar dem som uttalanden i ungdomlig okunskap och oerfarenhet.

Vill man generalisera så hör ungdomarna i ungdoms­fullmäktige till en åldersgrupp som ibland benämns generation Z. Enligt bland annat Aftonbladet konsumerar generation Z medier som snacks, och forskning har visat att de har förmågan att ta in och bearbeta mer information snabbare än andra.

Samtidigt är det utmanande att fånga och hålla kvar en Z:as uppmärksamhet. Om man inte drar till sig deras intresse­ på mindre än åtta sekunder klickar de vidare. Generation Z är försiktiga och ansvarsfulla, de är mer oroliga inför och mer noga med att planera sin framtid och karriär än genera­tionerna innan.

Nu är ju inte Aftonbladet någon speciellt tung vetenskaplig tidskrift. Min poäng är att åtminstone jag ska påminna mig själv om att lägga större energi på att lära mig om och av hur dessa ungdomar tänker och fungerar.

Vi lever tillsammans och vi vill utveckla vår kommun tillsammans. Att angreppssättet och frågeställningarna inte alltid automatiskt faller på plats i min värld är en nyttig ut­maning – för mig och kanske för dem.

Ungas möjligheter att bli hörda och delta ska dessutom inte­ på gammalt traditionellt vis begränsas enbart till ärenden ­inom ungdoms-, utbildnings-, idrotts- och kulturväsendet. Alla kommunala angelägenheter berör direkt eller indirekt såväl unga som äldre.