Vasa fortsätter att förverkliga sin aktiva och expansiva framtidsstrategi. Det senaste i raden av anmärkningsvärda positioneringar är det avtal om ett gemensamt Kina-Finlandinstitut som Vasa universitet och Kinas vetenskapsakademi på måndagen undertecknade. Institutet kommer att bli en nordisk knutpunkt.
Parterna har under sju års tid arbetat med gemensamma projekt. Nu utvecklas detta till ett samarbete kring innovations- och företagspolitik, vetenskaps-, teknologi- och innovationsstrategier. Fokus kommer även att ligga på att stöda kontakterna till företagsvärlden. Det blir också möjligt att utöka forskningssamarbetet samt forskar- och studerandeutbytet mellan länderna.
Vasanejdens styrka och medvind baserar sig på ett framgångsrikt näringsliv, ett näringsliv som är väldigt exportinriktat och som har ett nära samarbete med staden och med högskolorna.
För att marknadsföra och sälja sina produkter måste man känna till köparens kultur och allra helst också tala samma språk som köparen. Det har våra företag insett, vilket också avspeglar sig i den mångkulturella miljö som präglar företagens vardag. Också Vasa stad har gjort mycket för att stöda denna utveckling, vilket i praktiken syns genom att utbildning på många olika nivåer och språk erbjuds i staden.
Stadens invånare, näringslivet, högskolorna och stadens administration är alla organiska delar av samma helhet.
Mot denna bakgrund är det svårt att förstå tidigare stadsstyrelseordföranden Seppo Rapos (Saml) förslag tidigare i sommar att Vasa borde lätta på språkkraven då man anställer folk. Motiveringen var att den nuvarande kutymen exkluderar många kunniga enspråkigt finska sökande som nu inte fyller de formella kraven. Rapos initiativ sammanfaller knappast med stadens strategi att Vasa, i hård konkurrens med betydligt större befolkningscentra, ska kunna positionera på den internationella arenan för att garantera arbetstillfällen och därigenom välfärden i regionen.
I stället för att lätta på språkkraven borde man kanske, åtminstone för de högre tjänstemännens del, överväga en skärpning av kraven så att man förutom de två nationalspråken också skulle behärska ett eller två språk till.
Språkkunskaper öppnar dörrar. Eftersom städernas och regionernas intressebevakning i dag baserar sig på att skapa, upprätthålla och utveckla nätverk, och framför allt på internationell nivå, så är språkkunskaper och social kompetens guld värda.
Det betyder inte att man skulle göra avkall på den formella och faktiska yrkeskompetensen.
Men det säger sig självt att man inte har så stor nytta av sin yrkeskompetens ifall man inte klarar av att kommunicera med sin omgivning.
Handeln och samarbetet med Sverige, Ryssland och Tyskland är omfattande. Också Kina har länge varit föremål för stora satsningar även för Vasaföretagens del. Därför är det nu naturligt och strategiskt klokt att Vasa universitet formaliserar och fördjupar det långvariga samarbetet med Kinas vetenskapsakademi.
Som nationer har Finland och Kina under detta år tagit de första stegen mot ett fördjupat samarbete. Som ett tecken på att Finland nu är en prioriterad nation får djurparken i Etseri hyra en panda från Kina. Landet breddar för närvarande sina nätverk i Europa, eftersom landet genom sitt gigantiska Sidenvägen-projekt vill agera lokomotiv för globaliseringen (Pohjalainen 22.8). Inom ramen för projektet planerar Kina infrastrukturinvesteringar för hundratals miljarder euro i exempelvis järnvägar, landsvägar, hamnar och ett nätverk av industriområden i Eurasien.
Kina har också officiellt förbundit sig till klimatavtalet i Paris. Det indikerar stora investeringar även inom det området, vilket är speciellt intressant för vårt energikluster.
Ett första steg blir troligen ett seminarium i samband den internationella energiveckan i Vasa nästa år som fokuserar på rapporteringen av innovationspolitik i Norden och Kina.
Framtiden utvisar vad avtalet leder till, men det är ett avtal med potential. Kina-Finlandinstitutet är en viktig pusselbit med tanke på Vasaregionens framtid och åter ett exempel på att man själv bör vara ytterst aktiv för att nå sina mål.
Ledare
23.8.2017
Vasa fördjupar Kinasamarbetet
Kina-Finlandinstitutet är en viktig pusselbit med tanke på Vasaregionens framtid och åter ett exempel på att man själv bör vara ytterst aktiv för att nå sina mål.