Socialdemokraterna krälar nu i samma låga väljarstöd som hösten innan Antti Rinne utmanade Jutta Urpilainen som partiledare. Men då var Urpilainen en finansminister som måste koncentrera sig på Greklands skulder, europeiska stabilitetsmekanismen och strukturella reformer. Nu är Socialdemokraterna i opposition, där partierna brukar profilera sig. Yles mätning gav SDP 15,9 procent förra veckan.
– Det går ännu sämre för oss nu än då, säger Mäkynen som inte är överraskad av de dåliga opinionssiffrorna.
– Det har inte hänt så mycket sedan partikongressen i vintras, säger han.
"Gräsrötterna beredda gå vidare"
Diskussionen om att förnya politiken har pågått inom Socialdemokraterna i åratal. Mäkynen säger att det finns en rädsla för att förlora partiets värderingar om man ändrar på politiken. Men han ser också ett parti som inte vågar ta ställning av rädsla för att tappa röster. Man är rädd för vad "de gamla väljarna" ska tycka, säger han.
– Men jag tror inte att det finns sådana enkla definitioner på väljare som vill stöda Socialdemokraterna.
Han ser också ett glapp mellan partiledningen och gräsrötterna och befarar att till exempel riksdagsgruppen tror att medlemmarna är mer konservativa än de i verkligheten är.
– Det finns beredskap inom partiet att ta modiga steg framåt, säger Mäkynen.
Han leder nu en arbetsgrupp som funderar på hur SDP ska kunna nå fram till unga i universitetsstäder, något som De gröna satsat på länge.
"Framtidsvision behövs"
Anette Karlsson, första vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, säger att mätningen helt klart gav partiet ett dåligt resultat. Men hon tycker inte att SDP ska besluta om några förhastade ändringar av politiken med anledning av opinionsmätningen. SDP borde föra fram sin politik målmedvetet och vara modigare, inte så känslig för negativ feedback, säger hon.
– Feedbacken kan vara stark och negativ så jag förstår att man kan undra om vi nu har rätt linje. Det viktigaste är att man tror på det man gör.
Hon tycker att SDP borde satsa hårt på att föra fram avgiftsfri småbarnsfostran, familjeledighetsreformen och förlängd läroplikt.
– Det som folk behöver är hopp och en framtidsvision. Det vore viktigt att en vision om framtiden skulle synas starkt i dagspolitiken, säger hon.
SDP borde lära sig att jobba med projekt där folk kan gå med när de vill, säger Karlsson. Den gamla partiorganisationen är styv och många vill inte förbinda sig vid ett partimedlemskap.
Ska Rinne sitta kvar?
Karlsson tror inte på att byta ut partiledningen. Däremot skulle fler personer kunna agera talespersoner för partiet, menar hon. Mäkynen tror inte heller i nuläget på att Antti Rinne blir utbytt. Men han efterlyser mer synlighet av partiledningen.
– Fortsätter den här trenden kan Rinne inte leda oss i riksdagsvalet, säger Mäkynen.
Artikeln korrigerad 23.8.2017: Anette Karlssons citat hade blivit fel i en tidigare version. Citatet ska lyda: "Feedbacken kan vara stark och negativ så jag förstår att man kan undra om vi nu har rätt linje. Det viktigaste är att man tror på det man gör."
Inrikes
22.8.2017
SDP-aktiva önskar: Mer synlighet och modigare ställningstaganden
Socialdemokraterna borde välja vilka frågor som betonas, föra fram dem modigare och synas mer. Också partiets framtidsvision borde synas bättre i vardagspolitiken. Det säger partistyrelsemedlemmen Matias Mäkynen från Vasa och FSD:s första vice ordförande Anette Karlsson om SDP:s låga väljarstöd.