Ministern vill hålla beskattningen av arbete i styr, vilket innebär att man måste skärpa indirekta skatter i stället. Orpo lyfter ännu inte fram några enskilda skattehelheter, men i diskussionerna har bland annat miljöskatten, alkohol- och tobaksskatterna nämnts.
Solidaritetsskatten är också på agendan, men ministern tar ännu inte ställning till den heller.
Arbetsskatten på tapeten
Diskussioner om huruvida regeringen är oense om skatterna eller inte har bubblat upp i offentligheten. Ofta har det handlat om vad man borde göra med beskattningen av arbete.
– Att regeringsprogrammets bestämmelser om att inte höja skatten mellan 2015 och 2019 blir verklighet, innebär det i grova tal lättnader på cirka 350 miljoner i beskattningen på arbete per två år. Om vi vill försäkra att beskattningen inte skärps åren 2017–2018 och 2018–2019 måste man satsa några hundra miljoner mer, säger Orpo.
Lovar ni alltså att lönen för den som tjänar 2 000 euro i månaden inte sjunker på grund av beskattningen i början av året?
– Det är min utgångspunkt, säger Orpo.
Orpo sade också i sitt linjetal till Samlingspartiets riksdagsgrupp att syftet med eventuella skattelättnader inte är att överhetta ekonomin som håller på att bli bättre.
– Vi ska i stället ta hand om köpkraften och att man fattar sansade lönebeslut på arbetsmarknaden. Vi sysslar med självständig skattepolitik, men vill skapa en grund för höstens arbetsmarknadsförhandlingar.
Skattediskussionen pågår fram till budgetmanglingen nästa vecka.
– Jag hoppas att vi inte behöver tjata om skatterna då, säger Orpo.
Inrikes
23.8.2017
Orpos röda block fylls när debatt om skatter inleds
Finansminister Petteri Orpos (Saml) röda anteckningsblock fylls med allt fler anteckningar fram till torsdagsmorgonen. Då samlas skattearbetsgruppen som leds av Orpo och där också näringsminister Mika Lintilä (C) och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (NA) sitter.