– Man borde vara snabbare med att undersöka bakgrunden och sköta eventuella återsändningar fortare, och inte bara ha en människa att vänta här i åratal. Till slut kan det som nu hände i Åbo hända, säger Mohamed.
Den huvudmisstänkta i knivdådet kom till Finland 2016. Migrationsverket avslog hans asylansökan och han överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen. I saken finns tillsvidare inget beslut som vunnit laga kraft. För tillfället förefaller det möjligt att mannen kan ha ljugit om sin ålder och sitt namn.
Chefen för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo säger till FNB att man inte alls alltid lyckas få säkra uppgifter på asylsökandes identitet.
– Det finns många sökande som har uppgett vissa personuppgifter men vi har varken något som kan bestrida eller bestyrka dem.
Enligt Repo fattar Migrationsverket beslut där man är tvungen att konstatera att den sökandes uppgifter inte har kunnat bekräftas.
Osäkert att få uppgifter om brott
Repo säger att Migrationsverket har olika internationella system för att få fram information om asylsökande. I systemet Eurodac införs uppgifter på människor som korsat gränsen utan papper och sökt asyl. Dessutom har Schengen-länderna ett gemensamt system med uppgifter om inreseförbud.
Repo säger att Migrationsverket regelbundet saknar information om att en asylsökande har begått ett brott i ett annat EU-land innan personen kom till Finland.
– En människa har kunnat vistas utan tillstånd i ett annat medlemsland och begå brott. Men om personen inte är i landet som asylsökande så förs uppgiften in i det nationella registret, inte i Eurodac som vi tar våra uppgifter från.
Inrikes
24.8.2017
"Myndigheterna borde utreda asylsökandes bakgrund mer aktivt"
Myndigheterna borde agera fortare och mer aktivt för att undersöka asylsökandes bakgrund och när de eventuellt ska sändas tillbaka, säger Ahmedane Mohamed, som är tidigare ordförande och numera medlem i islamiska samfundet i Åbo.