En studie av Institutet för hälsa och välfärd THL visar att reformen framskrider i väldigt varierande takt i olika regioner.
– Vi är nu i ett kritiskt skede i reformen av hemvården. En del av landskapen har genomfört omläggningen i tjänstestrukturen, andra har kommit halvvägs. Skillnaden syns i hur andelen intensiv hemvård i olika landskap varierar mellan 42 och 21 procent säger forskningschef Sari Kehusmaa på THL.
Intensiv hemvård betyder att den äldre får minst 60 hembesök i månaden.
Helsingfors och Vanda är exempel på städer där hembesöken hos äldre har minskat under de två senaste åren, samtidigt som antalet klienter har rakat i höjden.
– Om personalresurserna inte räcker till minskar det genomsnittliga antalet besök ganska ofta, säger Kehusmaa.
Uleåborg är den enda av studiens städer som lyckats öka antalet hembesök tror att klienterna ökar även där. Tammerfors, Esbo och Åbo har lyckats bemöta det växande klienttrycket genom att nyrekrytera och hålla kvar hembesöken på tidigare nivå.
Mer hjälp behövs i framtiden
Kehusmaa påpekar att det i framtiden kommer att finnas allt fler sådana äldre, som behöver hjälp flera gånger om dagen i hemmet.
– Det här måste man kunna svara på.
I hela landet har andelen klienter som får flera hembesök dagligen gått upp med åtta procent i genomsnitt sedan 2010.
Kehusmaa påpekar också att bedömningen av en äldres behov av service måste göras på ett exaktare sätt än det görs nu.
– För nuvarande förefaller äldre som placerats i samma funktionsklass få mycket olika slag av tjänster. En får ett hembesök medan en annan får 90 besök i månaden, trots att de satts i samma klass.
Inrikes
27.8.2017
THL: Seniorerna ökar - hembesöken minskar
Regeringens ambition är att gamla människor ska få hemvård för att kunna bo kvar hemma längre än förut, i stället för att flytta till en inrättning.