– Nu är det ny information som framkommit som det är viktig för oss att värdera och ta ställning till, säger Centerledaren Annie Lööf.

Alliansen anser att bilden av hur regeringen hanterat IT-skandalen på Transportstyrelsen förvärras av de nya uppgifter statsminister Stefan Löfvens nu avgångna statssekreterare Emma Lennartsson lämnat.

Informationen kan dock bli räddningen för försvarsminister Peter Hultqvist (S)

– Jag och mina Allianskollegor har inte hunnit värdera den informationen och det kommer vi att göra och ta ställning till senare, säger Lööf.

Men Lööf tillägger att Alliansens grund för en misstroendeförklaring mot Hultqvist bygger på de uppgifter han själv lämnat i försvarsutskottet. Inte på de uppgifter Emma Lennartsson nu ändrat.

Inget har ändrats?

Liberalernas ledare Jan Björklund uppgav i går att det är för tidigt att bedöma om hotet mot Hultqvist påverkas.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har svårt att se att något har förändrats.

– Det är ny information, men det återstår i så fall för regeringen att förklara hur detta skulle påverka läget för försvarsministern, säger hon.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark anser att de nya uppgifterna gör att en "ännu tyngre skugga faller över" Hultqvist.

Alliansen planerar att när riksdagen öppnar den 12 september begära en misstroendeomröstning som kan fälla försvarsministern. Enligt Aftonbladet ska partierna träffas inom kort för att diskutera misstroendehotet mot Hultqvist.

Kritik för passivitet

Försvarsministern kritiseras för att ha varit för passiv och för att inte ha informerat statsministern om att Försvarsmakten utsatts för säkerhetsrisker på grund av IT-skandalen.

Hultqvist fick vetskap om IT-skandalen i mars 2016 och har försvarat sig med att alla åtgärder som behövdes då redan var gjorda.

Han anser att det inte var hans ansvar att informera statsministern eftersom näringsdepartementet ansvarar för Transportstyrelsen och justitiedepartementet för Säpo. Löfven fick vetskap om IT-skandalen först i januari 2017.

En misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven lär inte vara aktuell. Både C- och KD-ledaren hänvisar till att granskningen i riksdagens konstitutionsutskott måste ha sin gång. Den väntas inte bli klar förrän till våren.

Begärde avsked

Statsminister Stefan Löfvens högra hand, statssekreterare Emma Lennartsson, begärde i söndags förmiddag att få sluta på grund av sin hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Hon berättar för Dagens Nyheter (DN) att hon deltagit vid minst två möten på justitiedepartementet, i februari och augusti 2016, då Säpo nämnt att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, utan att fatta allvaret i situationen. Hon hade dock kunnat ställa följdfrågor.

– Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger Lennartsson till DN.

Enligt statsrådsberedningen måste statsministern alltid ha en statssekreterare. Därför var man tvungen att snabbt kalla till regeringssammanträde på söndagen.

Lennartsson får inget avgångsvederlag på grund av att hon sagt upp sig själv.

Detta har hänt

  • I april 2015 får amerikanska IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.
  • Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektör Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.
  • I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.
  • Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.
  • I september informeras justitiedepartementet om Säpos oro över att känsliga uppgifter kan hanteras fel.
  • 18 december 2015 tar IBM över driften trots Säpos varningar.
  • I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren på misstanken att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.
  • Den 9 mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.
  • I början av januari i år får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.
  • I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".
  • Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.
  • Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.
  • Regeringens hantering KU-anmäls av Mikael Oscarsson (KD).
  • Den 26 juli meddelar oppositionen att misstroendeförklaring kommer att väckas mot tre ministrar.
  • Dagen därpå meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas. Tre statsråd lämnar regeringen: Anders Ygeman, Anna Johansson och Gabriel Wikström (på grund av sjukdom). Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon ny migrations- och biträdande justitieminister.
  • Källor: Dagens Nyheter, Expressen, svenska regeringskansliet