Mötet tidigarelades med ett dygn eftersom Trump ska besöka det stormdrabbade Texas. Stormen har säkert orsakat en hel del bekymmer för dem som ansvarar för Vita husets kalender, bedömer Mika Aaltola som är programdirektör vid Utrikespolitiska institutet.

– Ändå ordnas mötet med Niinistö. Det vittnar om att det setts som väsentligt.

Mark Katz, gästande amerikansk forskare vid Utrikespolitiska institutet, håller med

– Vad som än stod på måndagens program (amerikansk tid), så var det mindre viktigt än Finlands president, säger Katz.

Båda bedömer att de amerikanska medierna kommer att fokusera på stormen under presidenternas presskonferens. Men enligt Katz behöver det här inte betyda att naturen för själva mötet och de diskussioner som förs ändras på något vis.

Att mötet blir av trots svårigheterna vittnar enligt Aaltola om att det på agendan finns frågor som också är av relevans för USA. Det kan bland annat handla om USA:s intressen i Östersjöregionen och Baltikum, men också om förhållandet till Ryssland.

I vilket fall som helst ger mötet Finland en inblick i den utrikespolitik som nu förs i USA. På så vis kanske vi kan skapa oss en klarare bild av den nuvarande administrationens politik som på många vis varit lös i konturerna.

Möten av det här slaget har också andra positiva följder.

– Det kan leda till att centrala amerikanska politiker besöker Finland, säger Aaltola.

Katrina varnande exempel

Katz säger att det är självklart att presidenter inte kan göra så mycket åt naturkatastrofer, oberoende av om de besöker det drabbade området eller inte. Men med tanke på hanteringen av publiciteten är frågan inte utan betydelse.

President George W. Bush kritiserades starkt 2005 då han inte genast avbröt sin semester efter att orkanen Katrina orsakat stor förödelse i New Orleans. Hans misslyckade hantering av den krisen har i efterhand setts som ett av hans största misslyckanden under karriären.

Enligt Aaltola förstärkte Katrina bilden av Bush som en president som inte alltid hänger med i svängarna.

– Situationer av det här slaget är sådana där det politiska ledarskapet i USA testas. Antingen skapas en positiv eller negativ bild av agerandet.

Republikanska politiker har redan varnat Trump för att han inte ska upprepa de misstag Bush begick. Åtminstone på Twitter har Trump försökt visa att han aktivt följer med situationen.