– Jag tror att jag skulle kunna göra skillnad och få lite ordning på det politiska hantverket, säger han till TT.
Han har pratat med en enda partikamrat, i Stockholm, och vet inget om huruvida länsförbunden står bakom honom. Men i en lång text på Facebook går Mikael Odenberg in i det moderata partiledar-racet.
– Jag står till förfogande som ordförande för Moderaterna om valberedningen skulle vilja föreslå det, skriver Mikael Odenberg på sin privata Facebook-sida.
Med glimten i ögat fortsätter Mikael Odenberg genom att förklara att han inte ställer sig till förfogande för att han "saknar överviktiga, vita män i 60-årsåldern i svensk politik". Det skäl han uppger kallar han själv "gammalmodigt, obsolet och allmänt 'ute'" – "pliktkänsla".
Odenberg som var försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering (2006–2007) är i dag ordförande för Karolinska institutets styrelse, en post han tillträdde efter den uppmärksammade Macchiarini-affären. Han lämnade ministerposten i protest mot att försvaret inte fick de medel han ansåg vara nödvändiga.
Över blockgränsen
Trots att han lämnat toppolitiken har han fortsatt att vara en aktiv samhällsdebattör. Han har tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraterna och gläntat på dörren för ett samarbete med Socialdemokraterna.
– Min målsättning har aldrig varit att stänga dörrar. Samarbete med socialdemokratin är inte någon "master plan" eller våt dröm, men jag konstaterar att om vi behåller det rådande parlamentariska läget kan ett samarbete vara nödvändigt, säger han.
Politiskt hantverk och en nykter syn på realpolitik är en sak. Nästa ledare för Moderaterna måste först och främst ena partiet. Åtminstone om man ska tro Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Moderaterna har inte riktigt tagit ställning till hur partiet ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, men Mikael Odenberg har gjort det. Försöket att öppna dörren för SD, det fungerade inte så bra, och då återstår att samarbeta med Socialdemokraterna, men frågan är om Moderaterna är redo att göra det?
– Jag tror inte att krisen har varit tillräckligt stor ännu, så nej, jag tror inte att han kan ena partiet. Det krävs kanske ännu ett förlustval.
Ont om tid
Moderaterna ska välja en ny partiledare den 8 eller 9 oktober. Länsförbunden har till den 12 september på sig att föreslå kandidater och förbundet i Norrbotten har redan gjort klart att man vill att partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson ska ersätta Anna Kinberg Batra.
Den nya partiledaren måste omedelbart ge besked om hur Moderaterna ska lösa regeringsfrågan.
Odenberg har sitt svar klart:
– Genom att nå en relativ majoritet för Alliansen och bilda en alliansregering. Det kan vi göra om vi blir större än de rödgröna och det är ambitionen.
Utrikes
28.8.2017
Odenberg beredd att leda Moderaterna
Sveriges förre försvarsminister Mikael Odenberg räcker upp handen. I ett inlägg på Facebook ställer han sig till förfogande som kandidat till posten som Moderaternas nye partiledare.