Förundersökningen har nu skickats vidare till Justitiekanslersämbetet för åtalsprövning.

Nissinen har varit tjänstledig fram till den 30 augusti, men han har inte ansökt om att förlänga ledigheten.

Nissinen misstänks att som jävig ha köpt utbildningstjänster för över 74 000 euro från ett företag där hans bror var styrelseordförande. Bolaget hade gett ledarutbildning till åklagare.

Justitieministeriet anser att den pågående brottsutredningen försvagar Nissinens förutsättningar att sköta tjänsten som riksåklagare.

För tillfället sköts riksåklagarens uppgifter av biträdande riksåklagare Raija Toiviainen. Justitieministeriet bereder för närvarande utnämningen av en vikarie för riksåklagaren. Avsikten är att statsrådet föredrar utnämningsärendet för presidenten nästa vecka. Åtalsprövningen ska vara klar nästa vecka.

Biträdande avdelningschef Aarne Kinnunen vid Justitieministeriet vill inte direkt kommentera vilka alternativ ministeriet överväger till vikarieposten. Men han säger att biträdande riksåklagaren Raija Toiviainens arbete under Nissinens tjänsteledighet ger riktlinjer.

– Toiviainen har ju skött Nissinens uppgifter med framgång. Det ger vissa riktlinjer till valet, men nästa vecka får vi se hur det blir.

Kinnunen säger att biträdande riksåklagarens uppgifter måste skötas av någon annan om Toiviainen utses till posten. Hittills har Toiviainen skött båda jobben samtidigt.

Kinnunen säger att vikariearrangemangen kommer att fortsätta så länge som Nissinen är misstänkt för brott.

Tjänstebrottsmisstankarna mot Nissinen blev allvarligare i juli.

Till en början misstänkte Centralkriminalpolisen (CKP) Nissinen för oaktsamhet vid inköp av utbildning. Nu misstänks Nissinen för att medvetet ha brutit mot tjänsteplikten, det vill säga han måste ha förstått att han bröt mot lagen.

Under perioden då brotten misstänks ha inträffat var Nissinen först chef för åklagarämbetet i Östra Finland och sedan riksåklagare.

Nissinen har sagt till FNB att hans chef tidigare skickat honom på utbildning till broderns företag Deep Lead och att han sedan tog upp utbildningen vid Östra Finlands åklagarämbete.

Nissinen blev riksåklagare 2010 och inledde då en diskussion om ledarberedskapen inom Riksåklagarämbetet. Nissinen berättade för FNB att han tagit upp Deep Lead eftersom åklagarämbetet i Östra Finland och flera andra åklagarämbeten anlitat företaget.

– Jag deltog i behandlingen på det viset. Med biträdande riksåklagare Jorma Kalske enades vi sedan om att Kalske tar de administrativa besluten eftersom jag var jävig. I efterhand inser jag att jag inte borde ha varit så aktiv i diskussionsfasen utan borde ha lämnat rummet, sade Nissinen till FNB i vintras.