Hur ser tidningens historia ut?

– Första numret av Kristinestads Tidning kom ut den 1 september 1897, men drogs in av censuren 1900. Samma bakgrundskrafter grundade Syd-Österbotten år 1903 och den var en naturlig fortsättning av Kristinestads Tidning. Därför räknar vi 1897 som startåret. Kaskö Tidning grundades 1914, blev Närpes Tidning 1968, och köptes av Syd-Österbotten 1980.


Hur firar ni?

– Vårt jubileumsnummer utkom i går torsdag. Konkret firar vi nästa vecka med öppet hus och kaffe på redaktionen i Närpes på tisdag och i Kristinestad på torsdag. Vi har också haft en del andra händelser under året. En tidig present till våra prenumeranter var också historiska arkivet på tidningens hemsida, där man kan söka fram alla tidningar ända från 1897. Det är en verklig kulturskatt.


Hur ser du på tidningens framtid?

– Allmänt har lokaltidningar klarat sig rätt hyfsat, folk uppskattar lokal bevakning och lokala nyheter. Men visst har vi tuffa tider framför oss med de ändrade medievanorna. Det gäller att försöka vara skärpt och alert, anpassa sig till utvecklingen och en föränderlig värld, och inte vila på lagrarna. En tidning ska alltid beröra, och ibland också uppröra.