Det är Vasa stads ungdomsservice som ordnar verkstadsverksamhet för 15–28-åriga Vasabor som löper risk för utslagning.

Ungdomsverkstaden Varikko riktar sig till unga som löper risk för utslagning och antingen är studerande eller arbetslösa arbetssökande.

Det finns två andra verkstäder, Kartturi och Reitti. Arbetsverkstäderna är konfidentiella och avgiftsfria.

– Till Varikko kommer man för att söka efter en ny riktning i livet och vårt mål är att vägleda ungdomarna, säger ungdomssekreterare Mervi Ahola från Vasa stad.

Arbetsverkstaden Kartturi ger stöd i ärenden som gäller studier och vägval i livet. Arbetsverkstaden är ämnad att ha låg tröskel för ungdomarna och ge dem långsiktigt och kortsiktigt stöd.

I arbetsverkstaden övar deltagarna även sina färdigheter i att uppträda och interagera med andra och får möjlighet att bekanta sig med olika linjer inom yrkesutbildningen på Vamia. Handledare i verkstaden Kartturi är Camilla Björk.

I arbetsverkstaden Reitti deltar ungdomarna i arbetsprövning där man samtidigt stöder ungdomarnas livshantering och handleder dem i att verkställa fortsatta framtidsplaner. Ungdomarna får stöd med att hantera sin dygnsrytm och hjälp med att planera sin framtid. Arbetsverkstaden riktar sig till 17–28-åriga arbetslösa arbetssökande, som förbinder sig till målinriktad arbetsprövning i tre månader.

I arbetsprövningen får ungdomarna en egen arbetsuppgift som de är ansvariga för.

Den första Reitti-verkstaden är inriktad på teater och musik. Handledare i verkstaden Reitti är Monika Purtola och Maarit Ojala.

Kartturis verksamhet sker på Vamias Sampocampus. Arbetsverkstaden Reitti har inga egna utrymmen utan verksamheten förläggs i någon av stadens ungdomsgårdar.

– Avsikten med denna typ av arbetsverkstäder är att erbjuda de unga verksamhet i lokaler som är nära dem och dit det är lätt att komma utan att bli stämplad, säger Ahola.

Som samarbetspartner med stadens ungdomsservice fungerar Vamia som erbjuder yrkesutbildning.

Servicen riktar sig huvudsakligen till finskspråkiga ungdomar. Service på svenska tillhandahålls av Resurscentret Föregångarna.