Klimatförändringen förutspås leda till allt mildare vintrar med regn i stället för snö och det får naturligtvis också följder för finländarnas motionsvanor.

Genom konstsnö och konstfrysta skidspår kan kommunerna erbjuda invånarna tillgång till skidspår också då vädret inte är optimalt. Men inga artificiella lösningar kan ersätta tillgången till vida snötäckta marker i området där man bor.

Även om klimatförändringen också drabbar elitidrotten är det framförallt motionärerna som drabbas, säger forskardoktor Mikko Simula vid Jyväskylä universitets institution för idrottspedagogik.

– När grenförbunden jobbar med att förbättra förhållandena siktar de på att trygga förhållandena för elitidrott, inte på att se till att hela folket kan åka skridsko och skidor varje vinter. Förloraren här är vintermotionen som livsstil och nöje, säger Simula.

Sommargrenarna prioriteras inte

Olympiska kommittén enhet för toppidrott överväger för tillfället vilka grenar som ska stödas i framtiden. Antalet kommer att minska från nuvarande 45 men att följa Danmarks exempel, som bara satsar på sommargrenar, kommer inte på fråga, säger Leena Paavolainen, som är vice chef på kommittén.

– Verksamhetsomgivningen är naturligtvis en central faktor då vi funderar på olika grenars och idrottares framgångspotential. I alla grenar finns inte den bästa träningsomgivningen på hemmaplan.

Det här gäller såväl vinter- som sommargrenar. Till exempel seglarna tränar en hel del utomlands under vintern.

Kan stoppa motionsintresset

Paavolainen säger att klimatfrågorna redan har en synlig roll i den olympiska rörelsen. Principen om hållbar utveckling kommer att få en allt större betydelse, tror hon.

Simula förespråkar en modell där samhällets resurser satsas på att utveckla miljöer för närmotion och motionsplatser som är energisnåla eller som inte behöver energi alls.

Men den här filosofin löser inte alla problem. Det finns nämligen inga garantier för att skidfantaster övergår till en annan motionsform om vädret inte längre möjliggör deras favorithobby.

– Jag är rädd för att de extrema väderfenomenen kan få förödande konsekvenser för många utomhusgrenar, säger Simula.

Vintrarna förändras mer än somrarna

  • Enligt de färskaste kalkylerna om klimatförändringen kommer temperaturerna i Finland att stiga mer och snabbare än i världen i snitt.
  • Vintrarna i Finland ser ut att ändras mer än somrarna. Snöperioden blir kortare och vintrarna blir molnigare. Nederbörden ökar men kommer allt oftare i form av regn i stället för snö.
  • Som helhet antas klimatförändringen leda fler extrema väderfenomen, som extrem hetta. Däremot blir extrema köldperioder mer sällsynta. Kraftiga regn antas bli mer allmänna i stora delar av världen.