– Vi desarmerar inte cyberbomber, vi har inga vapen, vi skickar inte ut trupper någonstans och vi koordinerar inte motoffensiver, säger Matti Saarelainen som leder centret.
Det handlar alltså inte om operativ verksamhet utan om analys och forskning. Tolv länder plus Nato och EU ingår i samarbetet. Men trots att både Nato och EU är med är centret varken ett Nato- eller EU-projekt, betonar Saarelainen.
Trots att centret ännu inte kommit igång med sin verksamhet på allvar har det redan lyfts fram som ett konkret exempel på samarbetet mellan Nato och EU. USA:s president Donald Trump nämnde centret när president Sauli Niinistö besökte USA och centret har redan tagit emot en hel del utländska gäster.
Sett till uppmärksamheten känns det därför som att sekretariatet på sju anställda är i minsta laget. Men Saarelainen säger att personalen endast utgör kärnan av verksamheten. Verksamheten bygger på ett internationellt nätverk av experter och hybridhoten bekämpas genom forskning och utbildning.
Rysslandsexpert som forskningschef
Hanna Smith som gjort sig känd som Rysslandsforskare är centrets forskningschef. Saarelainen som leder verksamheten har tidigare jobbat som bland annat avdelningschef på Skyddspolisen och på Statsrådets kansli där han haft ansvaret för lägesbilden.
Med undantag för en brittisk medlem består personalen i det här skedet endast av finländare. Saarelainen förväntar sig att resurserna så småningom kommer att växa uttryckligen via stöd och personalresurser från andra länder än Finland.
Rent fysiskt finns centret i Sörnäs i Helsingfors men på fredagen hölls dörrarna än så länge stängda för nyfikna journalister. Men tydligen ser centret i stort sett ut som vilket kontor som helst.
Verksamheten kommer i gång på allvar nästa vecka med ett seminarium där de tolv medlemsländerna samt Nato och EU deltar. Officiellt invigs centret den 2 oktober.
Hybridcentret:
- Det officiella namnet är Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot (the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats).
- Stiftelseurkunden undertecknades i april av nio länder.
- Just nu ingår förutom Finland också USA, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Norge, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Spanien och Tyskland i centrets verksamhet.
- Alla EU-länder och alla Natoländer har möjlighet att ansluta sig. EU och Nato deltar också aktivt i verksamheten.