Det är säkert få som har undgått hajpen kring den norska webbaserad serien Skam som skildrar gymnasieungdomar i Oslo. Ingen hade kunnat förutse en sådan kult, inte ens skaparen Julia Andem eller producent Marianne Furevold.

– Skam blev en fullkomlig tv-galenskap, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Furevold.

Succén var ändå ingen slump, utan bygger på intervjuer med tusentals ungdomar runtom i landet, vars behov och önskningar formades till karaktärer.

– Sana är kanske det mest konkreta resultatet av en intervju. Det fanns ett starkt behov av en cool kvinnlig karaktär, en stolt muslimsk kvinna istället för ett offer. Man måste ta sin målgrupp på allvar, även om de påstår att ett public service bolag som NRK inte har någonting att ge dem, säger Furevold.

Hajpen kring Skam förstärktes av teamets närvaro på nätet och diverse sociala medier, där de kunde kommunicera med tittarna.

– Vi visade publiken att vi ser dem och ger dem en röst. Om scenen utspelade sig på en fredagsfest, så gick klippet ut kl. 21:30 på fredag.

Skam uppmuntrar unga att sluta skämmas

Både Pettersen och Furevold tycker att det bästa med Skam har varit att inspirera andra unga. Vissa har vågat ta steget ut ur skåpet, söka hjälp för sin våldtäkt eller upplevt stolthet över sitt ursprung och sin tro.

– Jag får mycket meddelanden på alla mina plattformer. Det var till exempel en pappa som berättade att han hade börjat kolla på Skam i smyg. Han tyckte att hans två döttrar påminde mycket om Noora, och tog försiktigt på tal med dem de tankar och problem som Noora i serien funderade på. Det ledde till en bättre relation mellan far och döttrar.

Hon upplever att många av breven som hon får är riktade till Noora och inte till henne. Det beror dels på att karaktärerna upplevs så äkta, och dels på att skådespelarna avråddes från att bli intervjuade och figurera i offentligheten.

Nya utmaningar väntar

Fansen hittade ändå fram, för i dag har Pettersen 1,6 miljoner följare på Instagram. Noora har 358 000 följare, vilket är mycket för en fiktiv karaktär i en avslutad serie.

Efter Skam har Pettersen hunnit uppträda som Samantha Fox i en Robin Hood-musikal på Trøndelag Teater i Trondheim. Hon avslöjar att hon har flera projekt på gång, men vi får vänta och se. Både Petterson och Furevold dementerar alla rykten om klara tecken på två säsonger till, till alla hoppfulla konspirationsteoretikers förtret.

– Som det ser ut nu, så blir det inga fler säsonger. Skam krävde mycket tid av de unga skådespelarna, och vi tyckte att slutet blev bra.