”Åh, ni fantastiska män som haven bebo och ­bebygga / finns någon skönare konst här i livet än den / att angöra rätt en brygga?” sjöng Monica ­Zetterlund i filmkomedin ”Att angöra en brygga” – som skildrar ett sällskap som drabbas av det ena misslyckandet efter det andra i försöken att ­angöra en brygga.

Kvintetten Christoffer Wiik, Mats Carlson, ­Manu Korkman, Tim Sparv och Tommi Mäki slapp ett bakslag i måndags. Då beslöt stadsstyrelsen att gruppens projekt Bryggan är det som ska för­verkligas i Inre hamnen i Vasa.

– Vårt projekt är realistiskt. Nu ska vi förhandla­ med Vasa stad om detaljerna. Men än är det en lång väg kvar innan vi kan servera mat och bada bastu här, sade Christoffer Wiik (VBL 29.8), efter att Bryggan-projektet segrade i Vasa stads tävling för att hitta en lätt, flytande konstruktion för restaurang- och bastuservice mellan Elevatortornen och Kuntsi i Inre hamnen.

Bryggan ska innehålla en restaurang med 80 platser, en uteservering med 170 platser, två ­bastur, två badtunnor och en liten gästhamn. Förutom själva­ byggandet ska Bryggan både förankras i Vasa­bornas medvetande och upptäckas av turister och besökare.

Men Bryggan är inte det enda aktuella­ projektet i denna del av staden. På Fiskstranden fort­sätter ­planeringen av Fiskets hus. ­Michael Björklund, kock och företagare från Åland, är galjons­figur för Fiskets hus.

– Ju fler restauranger nära varandra desto bättre­ för alla, sade Björklund i VBL (25.11.2016) gällande att hans restaurang ska vara belägen ­nära Faros.

– Konkurrens ger mångfald. I andra kuststäder är det helt normalt. Till exempel finns det säkert tio krogar vid åstranden i Björneborg på somrarna, ­sade Wiik i VBL (29.8.2017).

Så är det. Folk dras till folk.

Flera­ restauranger gynnar varandra. Flera caféer­ ­nära varandra är bra – och så vidare. Det bildar attraktiva helheter. För Kuntsi museum för modern konst innebär de nya grannarna förhoppningsvis en profilhöjning. Museets potential för att bli ett kulturellt vardagsrum är hög – och ännu ouppfylld. Målsättningen måste vara att sänka tröskeln för ett museibesök då antalet människor som rör sig i ­området lär stiga.

Det är lätt att enbart tänka på restauranger och uteserveringar – men området kring Vasklotbron präglas också av friluftsliv. Det finns badstrand på Sandö. Det finns äventyrspark och motionsspår på Vasklot. Det tidigare Wasalandiaområdet ska bli en plats för aktiviteter igen. Vintertid åks det skidor och skridskor på isen. Pulkbacken vid Fiskstranden är populär. Öjberget är inte särskilt långt bort. Den dagen då pulkor och skidor står radade­ längs Fiskets hus, Kuntsis och Bryggans väggar, och skridskorna hänger i entrén, för att invånarna­ kombinerar friluftsliv med ett sunt café- eller ­restaurangbesök så har satsningarna verkligen förtöjts i Vasa.

Den mentala bryggan bör vara möjlig att angöra.